Business & Finance Τετάρτη 18/08/2021, 10:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Σι καλεί τους πλουσίους να δώσουν περισσότερα στην κοινωνία

Ο Σι καλεί τους πλουσίους να δώσουν περισσότερα στην κοινωνία

Την ανάγκη του μέτρου στα οικονομικά μέσα που εξασφαλίζει κάποιος και της στήριξης της ιδέας της «κοινής ευημερίας» υπογράμμισε ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ σε οικονομικό συνέδριο, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη μία «επίθεση» της κυβέρνησης σε τεχνολογικούς κολοσσούς και μεγιστάνες της χώρας. 

Ο Σι τόνισε ότι θα πρέπιε να υπάρξει «εύλογη προσαρμογή στα υπέρογκα εισοδήματα και ενθάρρυνση των ομάδων υψηλού εισοδήματος και επιχειρηματιών να επιστρέψουν περισσότερα στην κοινωνία» μετέδωσαν τα κινεζικά κρατικά μέσα, σύμφωνα με μετάφραση του CNBC.

Έθεσε ως προτεραιότητα την «κοινή ευημερία» αν και είναι ακόμη ασαφές τι εννοεί η κινεζική ηγεσία με τον όρο αυτό και κυρίως τι σχεδιάζει να κάνει για να την πετύχει. Η Γιου Σου, οικονομολόγος της Economist Intelligence Unit, σχολίασε πως οι αρχές θα επιδείξουν πιθανότατα «πραγματισμό» στην εφαρμογή. «Η κυβέρνηση θα θελήσει ίσως να αυξήσει τους φόρους στα υψηλά εισοδήματος. Γνωρίζει όμως ότι αυτό θα μπορούσε να ανακόψει τις επενδύσεις ή και να οδηγήσει σε εκροές κεφαλαίων. Είναι βέβαιο ότι δεν θα αγνοήσει τον πιθανό αντίκτυπο των πολιτικών αναδιανομής στην οικονομία» σημείωσε. 

Πρόσθεσε επίσης ότι πθανότατα θα επιβραδυνθεί η ιδιωτικοποίηση δημόσιων υπηρεσιών όπως η εκπαίδευση, η φροντίδα για ηλικιωμένους ή η παροχή ιατρικών υπηρεσιών.

Σημειώνεται ότι οι εισοδηματικές ανισότητες έχουν οξυνθεί στην Κίνα, μία χώρα με πληθυσμό 1,4 δισεκατομμυρίων, τις τελευταίες δεκαετίες. Το 10% στο ανώτατο σημείο της εισοδηματικής πυραμίδας είχε στα χέρια του το 41% του εθνικού εισοδήματος το 2015. Το αντίστοιχο ποσοστό το 1978 ήταν 27%. Το χαμηλότερο 50% των εισοδημάτων έχει δει το μερίδιό του να υποχωρεί σε περίπου 15% από 27% στο ίδιο διάστημα. Παρόλα αυτά η κινεζική κυβέρνηση έχει υποστηρίξει ότι έχει πετύχει την εξάλειψη της ακραίας φτώχειας από πέρυσι. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News