Business & Finance Δευτέρα 16/08/2021, 14:04
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μαξιλάρι» ρευστότητας 6,84 τρισ. δολ. για τις επιχειρήσεις παγκοσμίως

«Μαξιλάρι» ρευστότητας 6,84 τρισ. δολ. για τις επιχειρήσεις παγκοσμίως

Καθώς η Covid -19 συνεχίζει μέσω των μεταλλάξεών της την επέλαση ανά τον πλανήτη, διαψεύδοντας τις προσδοκίες ότι το τέλος της πανδημίας είναι κοντά, οι επιχειρήσεις παγώνουν επενδυτικά στοιχεία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να συγκεντρώνουν στα ταμεία τους ολοένα και μεγαλύτερες ποσότητες ρευστού. 

Σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global, που παρουσιάζει η Wall Street Journal, το ρευστό και οι βραχυπρόθεσμες επενδύσεις (εύκολα ρευστοποιήσιμες) που έχουν εγγράψει στα βιβλία τους οι επιχειρήσεις παγκοσμίως έχει εκτιναχθεί στα επίπεδα – ρεκόρ των 6,84 τρισ. δολαρίων. Πρόκειται για αύξηση 45% σε σχέση με τον μέσο όρο της πενταετίας πριν ξεσπάσει η πανδημία. Μόνο το τελευταίο τρίμηνο το ποσό έχει αυξηθεί κατά 2,6%. 

Τον Απρίλιο αναλυτές της Goldman Sachs είχαν αναθεωρήσει προς τα επάνω, στο 19% από 10%, την εκτίμησή τους για την αύξηση των δαπανών από τις επιχειρήσεις του δείκτη S&P 500. Τότε επικαλούνταν την κάμψη της αβεβαιότητας και το άνοιγμα των οικονομιών. Ωστόσο ύστερα από ένα δυναμικό ξεκίνημα το τρίτο τρίμηνο οι κεφαλαιουχικές δαπάνες πάγωσαν και πάλι. Η JPMorgan Chase & Co. προβλέπει ότι το τρέχον τρίμηνο θα σημειώσουν πτώση 5,8% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα και 12,9% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο. 

Η εξάπλωση της μεάλλαξης Δέλτα θεωρείται η κυριότερη αιτία. Οι αεροπορικές είναι μεταξύ των επιχειρήσεων που προσπαθούν να ενισχύσουν το μαξιλάρι ρευστότητάς τους. Η United Airlines έχει στην άκρη ρευστό ύψους 23 δισ. δολαρίων, με το ποσό να είναι τετραπλάσιο σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2019. Στο εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου το ρευστό της αυξήθηκε κατά 3,3 δισ. δολάρια. Αύξηση 1,6 δισ. δολαρίων παρουσίασε το δεύτερο τρίμηνο του έτους το ρευστό της Delta Airlines, σκαρφαλώνοντας στα 17,8 δισ. δολάρια. Η εταιρεία είχε στη διάθεσή της ρευστό ύψους 3 δισ. δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο του 2019.

Οι ρυθμιστικές αρχές ανά τον πλανήτη ενθάρρυναν πέρυσι τις επιχειρήσεις να θωρακίσουν τη ρευστότητά τους εξαιτίας της έντονης αβεβαιότητας. Αρκετές εταιρείες θέλησαν να εκμεταλλευθούν και το εξαιρετικά χαμηλό κόστος δανεισμού, αντλώντας σημαντικά κεφάλαια από τις αγορές χρέους. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News