Business & Finance Παρασκευή 13/08/2021, 15:32
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αιθιοπία: Γιατί σταματά η εκταμίευση όλων των δανείων

Αιφνίδια απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης

Αιθιοπία: Γιατί σταματά η εκταμίευση όλων των δανείων

Την προσωρινη αναστολή της εκταμίευσης δανείων απ’ όλες τις τράπεζες της χώρας ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα της Αιθιοπίας, βάζοντας στον πάγο ολόκληρο τον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Η απόφαση αφορά τη χορήγηση δανείων με εγγυήσεις, όπως ακίνητα ή άλλου είδους μορφές ιδιοκτησίας, και έρχεται ως συνέπεια της εν εξελίξει έρευνας για τη «μαύρη αγορά».

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής ευρήματα, πολλά δάνεια από εμπορικές τράπεζες διοχετεύονται σε παράνομες δραστηριότητες, χρηματοδοτώντας τη «μαύρη αγορά» της χώρας.

Ας μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι η Αιθιοπία βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου, καθώς οι αντάρτες Τιγκράι επιθυμούν την απόσχιση των βόρειων περιοχών από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. 

«Οι αρχές ασφαλείας και η κεντρική τράπεζα λαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπιση του ζητήματος» δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Αιθιοπίας.  Το «πάγωμα» αφορά όλα τα είδη δανειοδοτήσεων, από επιχειρηματικά έως καταναλωτικά. 

Οι παραπάνω εξελίξεις επέρχονται εν μέσω της σημαντικής επιδείνωσης των οικονομικών στοιχείων, με τον ετήσιο πληθωρισμό να εκτινάσσεται τον Ιούλιο στο 26,4%, το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News