Business & Finance Παρασκευή 13/08/2021, 09:02
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βγήκε από τη φυλακή ο κληρονόμος της «αυτοκρατορίας» Samsung

Βγήκε από τη φυλακή ο κληρονόμος της «αυτοκρατορίας» Samsung

Την αποφυλάκιση του Λι Τζέι- γιονγκ (γνωστού και ως Τζέι Λι) ανακοίνωσαν οι αρχές της Νοτίου Κορέας σε μία απόφαση που όπως παραδέχθηκαν ελήφθη αφού «ζύγισαν» και τις επιπτώσεις της Covid-19 στην εθνική οικονομία και την παγκόσμια προσφορά μικροεπεξεργαστών. 

Ο Τζέι Λι είναι εγγονός του ιδρυτή της Samsung και de facto επικεφαλής του νοτιοκορεατικού κολοσσού από το 2014. Έμεινε στη φυλακή για 207 ημέρες (εξέτισε δηλαδή το 60% της ποινής του) αφού βρέθηκε ένοχος για δωροδοκία και διαφθορά σε μία υπόθεση, η οποία οδήγησε και στην πτώση της πρώην προέδρου της χώρας, Παρκ Γκιουν-χίε. Η τελευταία είναι επίσης στη φυλακή. 

0 53χρονος είχε κατηγορηθεί ότι έδωσε το ποσό των 43 δισ. γουόν (30 εκατ. ευρώ) σε δύο μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που διαχειριζόταν η Τσόι Σουν σιλ, φίλη της προέδρου Παρκ, με αντάλλαγμα την πολιτική στήριξη της τελευταίας σε μία αμφιλεγόμενη συγχώνευση που άνοιγε τον δρόμο του για να έχει τον πλήρη έλεγχο της Samsung. 

«Προκάλεσα πολλή ανησυχία σε ανθρώπους και απολογούμαι βαθύτατα για αυτό. Ακούω τις ανησυχίες, την κριτική και τις υψηλές προσδοκίες που έχουν από εμένα. Θα εργαστώ σκληρά» δήλωσε βγαίνοντας από τη φυλακή.

Βγήκε από τη φυλακή ο κληρονόμος της «αυτοκρατορίας» Samsung-1
Βαθιά υπόκλιση για να ζητήσει συγγνώμη από όσους απογοήτευσε (AP Photo/Lee Jin-man)

Το υπουργείο Δικαιοσύνης σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι έλαβε υπόψη «τις επιπτώσεις της πανδημίας στην νοτιοκορεατική οικονομία και τις παγκόσμιες αγορές». Είναι ελεύθερος υπό όρους, κάτι που σημαίνει ότι δεν είναι σαφές εάν θα μπορεί να αναλάβει τα ηνία της εταιρείας ή να αρκεστεί για ένα διάστημα σε άλλο ρόλο. Θα πρέπει επίσης να λάβει ειδική άδεια, εάν θέλει να ταξιδέψει στο εξωτερικό. Σημειώνεται δε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για απάτη και χειραγώγηση μετοχών. Αν βρεθεί ένοχος θα καταλήξει και πάλι στη φυλακή. 

Σύμφωνα με το BBC την αποφυλάκιση του Λι ζητούσε όχι μόνο η Samsung, αλλά και αρκετές άλλες μεγάλες επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και αμερικανικές. Η Samsung πραγματοποιεί τεράστιες επενδύσεις σε εγκαταστάσεις παραγωγής μικροεπεξεργαστών στις ΗΠΑ. Το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο υποστήριξε ότι η αποφυλάκισή του είναι ζωτικής σημασίας για να αντιμετωπιστεί το παγκόσμιο έλλειμμα μικροτσίπ. Πρόκειται πάντως για μία απόφαση υψηλού πολιτικού κόστους, αφού ο σημερινός πρόεδρος της χώρας είχε εκλεγεί στη βάση της υπόσχεσης να σπάσει τους δεσμούς της κυβέρνησης με τις μεγάλες επιχειρήσεις. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News