Business & Finance Πέμπτη 12/08/2021, 20:41
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Δεν «πείθεται» με τη νέα στρατηγική της ΕΚΤ 

Γερμανία: Δεν «πείθεται» με τη νέα στρατηγική της ΕΚΤ 

Η νέα στρατηγική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να κινηθεί ανοδικά ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, δεν έχει πείσει τους οικονομικούς αναλυτές στη Γερμανία, σύμφωνα με έρευνα του γερμανικού ινστιτούτου ZEW.

Η έρευνα που κανονικά δημοσιεύεται αύριο Παρασκευή, ωστόσο τέθηκε υπόψη του Reuters από σήμερα, καταδεικνύει για άλλη μια φορά την αμφισβήτηση που αντιμετωπίζει η ΕΚΤ, ιδιαίτερα στη Γερμανία, σε μια χώρα όπου ο σκεπτικισμός για την νομισματική της πολιτική και την ευρείας κλίμακας ρευστότητα είναι ιδιαίτερα έντονος. 

Στις αρχές Ιουλίου η ανώτατη ευρωπαϊκή τραπεζική αρχή ανακοίνωσε την νέα της αναθεωρημένη στρατηγική και στο πλαίσιο αυτής δεσμεύθηκε να λειτουργήσει προληπτικά και επίμονα προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι τιμές καταναλωτή. Μάλιστα για πρώτη φορά δήλωσε ότι δεν έχει πρόβλημα για κάποιο διάστημα ο πληθωρισμός να υπερβεί το στόχο της στο 2% (αναθεωρημένος κι αυτός από το χαμηλότερα αλλά πλησίον του 2%), επειδή τα επιτόκια βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και δύσκολα μπορούν να μειωθούν περαιτέρω.

Με τη νέα αυτή προσέγγιση, η ΕΚΤ ελπίζει ότι θα πείσει τους επενδυτές με τις προσπάθειές της για την επίτευξη του στόχου της και θα ενισχύσει τις προσδοκίες τους για τον πληθωρισμό.

Ωστόσο, η έρευνα του ZEW έδειξε ότι οι 147 αναλυτές σε γερμανικές τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και μεγάλους βιομηχανικούς ομίλους είναι διχασμένοι.

Περί του το 46% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι η νέα στρατηγική της ΕΚΤ δεν είχε αντίκτυπο στις προσδοκίες τους για τον πληθωρισμό και μάλιστα το 5% υποβάθμισε τις προβλέψεις τους μετά την ανακοίνωση της νέας της στρατηγική.

Αντίθετα, το 49% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η νέα στρατηγική της ΕΚΤ είχε «θετική» ή «πολύ θετική» επίδραση στις προβλέψεις τους.

Περίπου 70 ερωτηθέντες είχαν αυξήσει τις προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό κατά 40 μονάδες βάσης κατά μέσο όρο για την περίοδο 2021/23.

Σε poll του Reuters οι αναλυτές αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 1,9% φέτος, στο 1,4% το 2022 και στο 1,5% το 2023.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News