Business & Finance Τρίτη 10/08/2021, 20:26
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Αντιπαράθεση με την Κομισιόν με την ΕΚΤ στο επίκεντρο 

Γερμανία: Αντιπαράθεση με την Κομισιόν με την ΕΚΤ στο επίκεντρο 

Αντίθετο στα νομικά μέτρα τα οποία επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη γερμανική κυβέρνηση, είναι το Βερολίνο, μέτρα που επιβλήθηκαν μετά την απόφαση Ανώτατου Δικαστηρίου της Γερμανίας, με την οποία αμφισβητούσε την έγκριση του προγράμματος αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από το αντίστοιχο ευρωπαϊκό Ανώτατο Δικαστήριο. 

Η κίνηση αυτή της Επιτροπής, αντανακλά τον προβληματισμό ότι η απόφαση θα μπορούσε να υπονομεύσει το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικά σε χώρες όπου το κράτος δικαίου τίθεται εν αμφιβόλω, όπως στις Πολωνία και Ουγγαρία, αμφότερες αντικείμενα έρευνας από τις Βρυξέλλες.

Οι νομικές ενέργειες κατά της Γερμανίας στις οποίες η Κομισιόν προχώρησε τον Ιούνιο, ήταν ένας τρόπος για να αναγκάσει το Βερολίνο να αναγνωρίσει την υπεροχή του δικαίου της Ε.Ε. έναντι των εθνικών δικαστικών αποφάσεων. 

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας τον Μάιο του 2020, σύμφωνα με την οποία η ΕΚΤ είχε υπερβεί την εντολή της με τις αγορές ομολόγων, παρόλο που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε ήδη δώσει το «πράσινο φως» για το σχέδιο, προκάλεσε την αντίδραση των Βρυξελλών. Η Επιτροπή έκρινε ότι το Βερολίνο είχε παραβιάσει τις αρχές της αυτονομίας, της υπεροχής, της αποτελεσματικότητας και της ενιαίας εφαρμογής του δικαίου της Ε.Ε.

Η Γερμανία, όπου οι επικριτές υποστηρίζουν ότι εγκυμονεί ο κίνδυνος οι φορολογούμενοι να υποστούν πιθανές ζημίες, είχε στη διάθεσή της δύο μήνες για να απαντήσει στην κίνηση.

Σε επιστολή προς την Επιτροπή, η οποία τέθηκε υπόψη του Reuters, η κυβέρνηση παρουσίασε τα επιχειρήματά της, λέγοντας ότι η υπόθεση ήταν αβάσιμη και ότι τα δικαστήριά της ενήργησαν σύμφωνα με το δίκαιο της Ε.Ε.

«Όπως και οι Ευρωπαϊκές Συνθήκες, ο βασικός νόμος (της Γερμανίας) υποχρεώνει όλα τα γερμανικά συνταγματικά όργανα να ασκούν τα καθήκοντά τους με τρόπο συμβατό με το ευρωπαϊκό δίκαιο και σύμφωνα με τις συνθήκες της Ένωσης», αναφέρεται στην επιστολή.

Επιπλέον, η γερμανική κυβέρνηση προτείνει τη έναρξη διαλόγου ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και τα συνταγματικά δικαστήρια των κρατών-μελών της Ε.Ε., ούτως ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη κατανόηση εντός της Ευρώπης.

Μετά την απάντηση της Γερμανίας, η Επιτροπή θα πρέπει να αποφασίσει πώς θα ανταποκριθεί στα επιχειρήματα του Βερολίνου.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News