Business & Finance Δευτέρα 9/08/2021, 18:54
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Εκκλήσεις της Γέλεν για αύξηση του κυβερνητικού χρέους 

ΗΠΑ: Εκκλήσεις της Γέλεν για αύξηση του κυβερνητικού χρέους 

Έκκληση εκ νέου προς το Κογκρέσο απηύθυνε η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, ζητώντας να αυξηθεί το επίπεδο του κυβερνητικού χρέους, μια εκδοχή η οποία βρίσκει σθεναρή αντίδραση από το αντιπολιτεύομενο κόμμα των Ρεπουμπλικανών. 

Αυτή τη φόρα η έκκληση της Τζάνετ Γέλεν ήταν πιο επιτακτική, ζητώντας να αυξηθεί το επίπεδο χρέους ή να αρθεί ο περιορισμός του, ειδάλλως εγκυμονεί ο κίνδυνος η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αθετήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις τον ερχόμενο Οκτώβριο. 

Με το όριο του χρέους επί του παρόντος στα 28,5 τρισ. δολάρια, η άρνηση του Κογκρέσου να αυξηθεί ή να αρθεί ο περιορισμός, ενδεχομένως να προκαλέσει άλλο ένα κλείσιμο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ή σε αθετήσεις πληρωμών, σύμφωνα με τη Γέλεν. 

Σε επιστολή της προς του Αμερικανούς βουλευτές η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, τονίζει ότι το Κογκρέσο θα πρέπει να ενεργήσει «όπως στο παρελθόν για να προστατεύσει την πλήρη πίστη και πίστωση των ΗΠΑ». «Η μη εκπλήρωση αυτών των υποχρεώσεων θα προκαλούσε ανεπανόρθωτη ζημιά στην αμερικανική οικονομία και στα μέσα διαβίωσης όλων των Αμερικανών», πρόσθεσε.

Τον Ιούλιο με επιστολή και τον Ιούνιο κατά τη διάρκεια ακρόασης σε επιτροπή του Κογκρέσου, η Γέλεν είχε αναφέρει ξανά το ζήτημα της επέκτασης του κυβερνητικού χρέους, σημειώοντας ότι η πλειοψηφία του χρέους συσσωρεύτηκε πριν από την κυβέρνηση Μπάιντεν και πως Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί συνεργάστηκαν πολλές φορές τα προηγούμενα χρόνια, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το ζήτημα του ομοσπονδιακού δανεισμού.

Το ομσσπονδιακό χρέος αυξήθηκε σχεδόν κατά 40% υπό την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ σε σχεδόν 28 τρισ. δολάρια, μια ευρεία αύξηση που προκλήθηκε από τη μείωση του εταιρικού φόρου το 2017 και ένα πλήθος δαπανών για την αντιμετώπιση του οικονομικού πλήγματος από την πανδημία πέρυσι.

Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε την 1η Οκτωβρίου κρίσιμη ημερομηνία για τις ταμειακές ροές της αμερικανικής κυβέρνησης, εξαιτίας των πληρωμών περί των 150 δισ. δολαρίων που πρέπει να καταβληθούν την πρώτη ημέρα του οικονομικού έτους 2022, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων επενδύσεων σε στρατιωτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα.

Εν τω μεταξύ, ήδη το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη ανακοινώσει μέτρα όπως η αναστολή επενδύσεων στα ταμεία υγείας των εργαζομένων, προκειμένου να διατηρηθεί η δανειοδοτική ικανότητα της κυβέρνησης.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News