Business & Finance Δευτέρα 9/08/2021, 15:56
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ποιο νησί με έκταση μόλις 670 τ.μ. επενδύει η Starlink του E. Musk

Η Starlink διαθέτει ήδη δύο επίγειες βάσεις στην Κορνουάλη και στο Μπάγκιγχαμσαϊρ

Σε ποιο νησί με έκταση μόλις 670 τ.μ. επενδύει η Starlink του E. Musk

Το Isle of Man είναι ένα μικρό νησί με έκταση 670 τετραγωνικών μέτρων στην θάλασσα της Ιρλανδίας και το οποίο απέχει σχεδόν την ίδια απόσταση από τις ακτές της Αγγλίας της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Ιρλανδίας. Γεωγραφικά υπάγεται μεν στη Μεγάλη Βρετανία, ωστόσο διοικητικά είναι αυτόνομο και οι μόνιμοι κάτοικοι μετά βίας φτάνουν τους 85.000. 

Σε αυτό το νησί η Starlink η εταιρεία πάροχος διαδικτυακών υπηρεσιών του Έλον Μασκ, απόφασισε να κατασκευάσει μια δορυφορική βάση, προκειμένου να διανέμει ευρυζωνικές υπηρεσίες από τους δορυφόρους τους οι οποίοι κινούνται σε κοντινή τροχιά με τη Γη. 

Η Starlink διαθέτει ήδη δύο επίγειες βάσεις στην Κορνουάλη και στο Μπάγκιγχαμσαϊρ και η προσθήκη αυτής στο Isle of Man, θα βοηθήσει την εταιρεία να προσφέρει μεγαλύτερου εύρους ευρυζωνικές υπηρεσίες στη Μεγάλη Βρετανία. 

Σύμφωνα με δύο πηγές με γνώση επί του θέματος που μίλησαν στο CNBC, η θέση του νησιού, το φάσμα των συχνοτήτων, αλλά και οι υπάρχουσες δορυφορικές υποδομές, λειτούργησαν ως καταλύτες για την απόφαση της αμερικανικής εταιρείας. 
Ένας άλλος παράγοντας που διαδραμάτισε σημαίνοντα ρόλο, είναι το γεγονός ότι η φορολογία στο Isle of Man είναι πολύ χαμηλή και θεωρείται ως φορολογικός παράδεισος.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της χώρας έχει συνάψει συμφωνία συμμόρφωσης αναφορικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων με την Ευρωπαϊκή Ένωση κι έτσι το μικροσκοπικό αυτό νησί μοιάζει ιδανικός προορισμός για τους παρόχους ευρυζωνικών υπηρεσιών. 

Σύμφωνα με το CNBC η Starlink έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την τοπική εταιρεία Bluewave, προκειμένου να κατασκευάσουν μαζί την επίγεια δορυφορική βάση. 

Να σημειωθεί ότι η εταιρεία του Έλον Μασκ έχει ανακοινώσει σχέδια να επενδύσει περί των 10 δισ. δολαρίων για 12.000 δορυφόρους που θα κινούνται σε κοντινή τροχιά με τη Γη. Επί του παρόντος 1.700 τέτοιοι δορυφόροι βρίσκονται σε τροχιά στο διάστημα, εξυπηρετώντας 90.000 πελάτες σε 12 χώρες ανά τον κόσμο. 

«Οι δορυφόροι αυτοί δεν είναι διασυνδεδεμένοι μεταξύ τους κι έτσι η ανάγκη για επαφή με το έδαφος είναι συνεχής», αναφέρει ο αναλυτής Κρεγκ Μόφετ στην εταιρεία αναλύσεων MoffettNathanson. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News