Business & Finance Τετάρτη 4/08/2021, 16:40
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Επιβραδύνθηκαν αισθητά οι νέες θέσεις εργασίας τον Ιούλιο 

Το επόμενο διάστημα οι νέες θέσεις εργασίας ενδέχεται να συρρικνωθούν

ΗΠΑ: Επιβραδύνθηκαν αισθητά οι νέες θέσεις εργασίας τον Ιούλιο 

Αισθητή επιβράδυνση σημείωσαν οι νέες θέσεις εργασίας τον Ιούλιο στις ΗΠΑ, καθώς το φαινόμενο της έλλειψης διαθέσιμων εργαζόμενων εξακολουθεί να υφίσταται, την ίδια ώρα που αρκετές αμερικανικές εταιρείες είναι αναγκασμένες να μειώσουν την παραγωγή τους, εξαιτίας της ελλειπούς διάθεσης πρώτων υλών. 

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την Εθνική Έκθεση Απασχόλησης της ADP, τον Ιούλιο προστέθηκαν 330.000 νέες θέσεις εργασίας, νούμερο πολύ χαμηλό σε σχέση με τις 695.000 θέσεις που ανέμεναν οι αναλυτές. Παράλληλα αναθεωρήθηκαν ελαφρώς πτωτικά τα στοιχεία του Ιούνιου, στις 680.000 νέες θέσεις, από 692.000.

Η έκθεση της ADP συντάσσεται σε συνεργασία με τη Moody’s Analytics και δημοσιεύεται πάντα πριν από την αντίστοιχη έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, η οποία θεωρείται πιο ακριβής και πιο περιεκτική. Οι δύο εκθέσεις διαφοροποιούνται ως προς τη μεθοδολογία των μετρήσεών τους. 

Στην αμερικανική αγορά εργασίας συντελείται μια πρωτοφανής κατάσταση: να έχουν ανοίξει 9,2 εκατ. νέες θέσεις εργασίας, την ίδια ώρα που 9,5 εκατ. Αμερικανοί δηλώνουν άνεργοι. Ωστόσο όπως προειδοποιούν οι ειδικοί το επόμενο διάστημα οι νέες θέσεις εργασίας ενδέχεται να συρρικνωθούν, καθώς η επίδραση από τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες θα αρχίσει να γίνεται πιο έντονη.

Επί του παρόντος ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας είναι εκείνος που έχει πληγεί περισσότερο εξαιτίας της έλλειψης ημιαγωγών, με αποτέλεσμα οι αυτοκινητοβιομηχανίες όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο να έχουν μειώσει την παραγωγική τους δυναμικότητα. 

Αύριο Πέμπτη το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας θα ανακοινώσει τα στοιχεία για τις νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα. 

Σε ένα σημείο που στέκονται οι αναλυτές, είναι ότι οι νέες αιτήσεις ενδεχομένως να μην κινηθούν σε υψηλά επίπεδα, κάτι που συμβαίνει παραδοσιακά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, καθώς πολλοί εργαζόμενοι στον κλάδο της εκπαίδευσης μένουν χωρίς δουλειά και αιτούνται για επιδόματα ανεργίας. Φέτος όμως και με διαταραχές στα εκπαιδευτικά συστήματα εξαιτίας της πανδημίας, πολλοί είναι οι μαθητές και οι φοιτητές που συνεχίζουν μαθήματα θέλοντας να καλύψουν τα όποια κενά έχουν δημιουργηθεί.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News