Business & Finance Τετάρτη 4/08/2021, 13:44
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Σε υψηλό 15ετίας η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Ιούλιο

Εκείνο που συνεχίζει να αποτελεί πηγή προβληματισμού είναι η άνοδος των τιμών στις πρώτες ύλες

Ευρωζώνη: Σε υψηλό 15ετίας η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Ιούλιο

Η επιχειρηματική δραστηριότητα συνεχίζει να ανεβάζει ρυθμούς στην Ευρωζώνη, «σκαρφαλώνοντας» σε υψηλό 15 ετών τον Ιούλιο, απόρροια της συνεχιζόμενης άρσης των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία από τις κυβερνήσεις. Παράλληλα τα προγράμματα εμβολιασμού συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, συντελόντας ούτως ώστε η ζωή στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ να επιστρέφει στους κανονικούς της ρυθμούς. 

Πιο συγκεκριμένα ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (ΡΜΙ) της IHS Markit για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες ανέβηκε στις 60,2 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2006, από 59,5 μονάδες τον Ιούνιο και ελαφρώς χαμηλότερα των 60,6 μονάδων της προκαταρκτικής ανάγνωσής του. 

Επίσης σε υψηλό από τον Ιούνιο του 2006 «εκτινάχθηκε» ο υποδείκτης που καταγράφει τη δραστηριότητα του κλάδου των υπηρεσιών στις 59,8 μονάδες, έναντι 58,3 μονάδες τον προηγούμενο μήνα και 60,4 μονάδες της πρώιμης ανάγνωσής του για τον Ιούλιο. 

Ωστόσο εκείνο που συνεχίζει να αποτελεί πηγή προβληματισμού είναι η άνοδος των τιμών στις πρώτες ύλες, καθώς η συνεχιζόμενη έλλειψη στις προμήθειες εξαιτίας της ευρείας κλίμακας αύξησης της ζήτησης και των προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες, οι οποίες ανήλθαν στο υψηλότερό τους επίπεδο από τον Ιούνιο του 1997 όταν και άρχισαν να αρχειοθετούνται τα στοιχεία για την εν λόγω έρευνα. 

Αποτέλεσμα ο σύνθετος δείκτης που αφορά τις πληθωριστικές πιέσεις, μπορεί να σημείωσε οριακή μεταβολή τον Ιούλιο στις 69,9 μονάδες, από 69,8 μονάδες τον Ιούνιο, εντούτοις είναι το υψηλότερο επίπεδο που έχει παρατηρηθεί σε σχεδόν 21 χρόνια. 

Σύμφωνα πάντα με την έρευνα της IHS Markit, η ανησυχητική εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα της Covid-19 έχει επιφέρει προβληματισμό στους επιχειρηματικούς κύκλους κι έτσι ο δείκτης των προσδοκιών για τις επιχειρήσεις του κλάδου των υπηρεσιών υποχώρησε σε χαμηλό 3 μηνών και συγκεκριμένα στις 69,1 μονάδες, από τις 72,7 μονάδες τον Ιούνιο. 

Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της IHS Markit Κρις Γουίλιαμσον, οι ανησυχίες από το νέο κύμα της πανδημίας ενδεχομένως να συγκρατήσουν την ανάπτυξη των επιχειρήσεων το φθινόπωρο. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News