Business & Finance Τρίτη 3/08/2021, 13:43
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορωνοϊός: Μεταδίδεται με κέρματα και χαρτονομίσματα; Τι απαντά η ΕΚΤ

Οι προτροπές των κυβερνήσεων για χρήση περισσότερο των ηλεκτρονικών πληρωμών επηρέασε το 35%

Κορωνοϊός: Μεταδίδεται με κέρματα και χαρτονομίσματα; Τι απαντά η ΕΚΤ

Η χρήση των μετρητών κατά τη διάρκεια της πανδημίας μειώθηκε αισθητά, καθώς ναι μεν τα μετρητά λειτουργούν ως δικλείδα ασφαλείας σε καιρούς κρίσης, ωστόσο εν μέσω της πανδημίας ο φόβος για μετάδοση του κορωνοϊού μέσω των χαρτονομισμάτων και των κερμάτων ήταν ιδιαίτερα έντονος. 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με έρευνά της θέλησε αφενός να αποτυπώσει τους λόγους για τη μείωση της χρήσης των μετρητών και παράλληλα να δώσει απάντηση αν συνιστούν πηγή κινδύνου για μετάδοση της μόλυνσης του ιού. 

Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΚΤ, οι πιθανότητες να μολυνθεί κάποιος από τα μετρητά είναι σχεδόν μηδαμινός, από τη στιγμή που το επίπεδο του ιού που μεταφέρεται με τα ανθρώπινα δάχτυλα είναι τόσο χαμηλό με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει απειλητικό και να προκαλέσει μόλυνση. 

Η έκθεση μάλιστα επισημαίνει ότι όπως και τα ευρήματα από παλαιότερες έρευνες σχετικά με τη μετάδοση της γρίπης των πτηνών και των χοίρων μέσω των μετρητών, έτσι και με τον κορωνοϊό ο κίνδυνος είναι εξαιρετικά χαμηλός. 

Ενδιαφέρον είναι πάντως ότι στην τελευταία έρευνα της ΕΚΤ, οι πολίτες της Ευρωζώνης ως νούμερο ένα λόγο για τη μείωση της χρήσης των μετρητών με ποσοστό 45%, υπέδειξαν το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι ηλεκτρονικές πληρωμές κατέστησαν πιο εύκολες και ακολούθησε ο κίνδυνος της μόλυνσης με 38%. Οι προτροπές των κυβερνήσεων για χρήση περισσότερο των ηλεκτρονικών πληρωμών επηρέασε το 35%, ενώ το 33% δεν χρησιμοποιούσε μετρητά φοβούμενο τον κίνδυνο μετάδοσης από τις επαφές με τα χέρια. 

Κορωνοϊός: Μεταδίδεται με κέρματα και χαρτονομίσματα; Τι απαντά η ΕΚΤ-1

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News