Business & Finance Δευτέρα 2/08/2021, 21:15
ΔΙΕΘΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Πώς θα έρθει η εξισσορόπηση της παγκόσμιας οικονομίας

ΔΝΤ: Πώς θα έρθει η εξισσορόπηση της παγκόσμιας οικονομίας

Αφού μειώνονται σταθερά από το 2015, τα παγκόσμια ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών – το άθροισμα των απόλυτων ελλειμμάτων και πλεονασμάτων μεταξύ όλων των χωρών – αυξήθηκαν το 2020 και αναμένεται να διευρυνθούν ακόμη περισσότερο το 2021, σύμφωνα με το ΔΝΤ, καθώς παρατηρούνται ολοένα και μεγαλύτερες αποκλίσεις μεταξύ των οικονομιών, κάτι που υπογράμμισε και πρόσφατα το Ταμείο.

Η διεύρυνση, από 2,8 % του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2019 σε 3,2 % του ΑΕΠ το 2020, αντανακλά κυρίως τον ανισομερή αντίκτυπο από την κρίση της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένων των κλάδων ταξιδίων, πετρελαίου, ιατρικού εξοπλισμού και καταναλωτικών δαπανών. Αντανακλά επίσης, το 2021, την ολοένα και μεγαλύτερη επεκτατική δημοσιονομική πολιτική στις ανεπτυγμενες οικονομίες με ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ειδικά τις ΗΠΑ. 

Εάν δεν υπήρχε αυτή η αλλαγή πολιτικής λόγω της πανδημίας με τα άνευ προηγουμένου μέτρα στήριξης, τα παγκόσμια ισοζύγια θα συνέχιζαν την καθοδική τους πορεία, επισημαίνει το ΔΝΤ. Και όπως τονίζουν οι αναλυτές του Ταμείου, το ισοζύγιο πρόκειται να διευρυνθεί περαιτέρω καθώς η πανδημία συνεχίζει να μαίνεται σε μεγάλο μέρος του πλανήτη.

«Αν δεν υπήρχε η κρίση, τα παγκόσμια ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών θα συνέχιζαν να μειώνονται. Ενώ τα εξωτερικά ελλείμματα και τα πλεονάσματα δεν αποτελούν απαραίτητα λόγο ανησυχίας, οι υπερβολικές ανισορροπίες – μεγαλύτερες από αυτές που δικαιολογούνται από τα θεμελιώδη οικονομικά και τις κατάλληλες οικονομικές πολιτικές – μπορεί να έχουν αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις στις οικονομίες πυροδοτώντας τις εμπορικές εντάσεις και αυξάνοντας την πιθανότητα αναπροσαρμογών των τιμών των περιουσιακών στοιχείων», τονίζουν χαρακτηριστικά.

Τα ελλείμματα των παγκόσμιων ισοζυγίων τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να διευρυνθούν ακόμη περισσότερο το 2021, αλλά η τάση αυτή δεν αναμένεται να διαρκέσει. Οι τελευταίες προβλέψεις του ΔΝΤ δείχνουν ότι τα παγκόσμια ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών θα περιοριστούν τα επόμενα χρόνια, καθώς το πλεόνασμα της Κίνας και το έλλειμμα των ΗΠΑ μειώνονται, φτάνοντας το 2,5 % του παγκόσμιου ΑΕΠ έως το 2026.

ΔΝΤ: Πώς θα έρθει η εξισσορόπηση της παγκόσμιας οικονομίας-1

Το ΔΝΤ προειδοποιεί ωστόσο ότι η μείωση των ισοζυγίων θα μπορούσε να καθυστερήσει εάν μεγάλες οικονομίες με έλλειμμα όπως οι ΗΠΑ αναλάβουν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα ή υπάρξει δημοσιονομική προσαρμογή ταχύτερα από την αναμενόμενη σε πλεονασματικές χώρες του τρέχοντος λογαριασμού, όπως η Γερμανία. Η αναζωπύρωση της πανδημίας και η σύσφιξη των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών συνθηκών που διαταράσσουν τη ροή κεφαλαίων στις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν τα ισοζύγια.

Παρά το σοκ της κρίσης και πιθανώς λόγω του παγκόσμιου αντίκτυπού της, τα υπερβολικά ελλείμματα και πλεονάσματα τρεχουσών συναλλαγών ήταν γενικά αμετάβλητα το 2020, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 1,2% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Οι περισσότεροι παράγοντες που οδηγούν σε υπερβολικές εξωτερικές ανισορροπίες προηγήθηκαν της πανδημίας και περιλαμβάνουν δημοσιονομικές ανισορροπίες, καθώς και στρεβλώσεις της δομής και της ανταγωνιστικότητας.

Ο τερματισμός της πανδημίας αποτελεί το μοναδικό τρόπο για να εξασφαλιστεί μια παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη που θα αποτρέψει συνέχιση των αποκλίσεων. Αυτό θα απαιτήσει μια παγκόσμια προσπάθεια να βοηθήσει τις χώρες να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για εμβολιασμούς και να διατηρήσουν την υγειονομική περίθαλψη.

Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την επίλυση των εντάσεων στο εμπόριο και την τεχνολογία και τον εκσυγχρονισμό της διεθνούς φορολογίας. Κορυφαία προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η σταδιακή κατάργηση των δασμολογικών και μη δασμολογικών φραγμών, ιδίως στα ιατρικά προϊόντα.

Επίσης, οι χώρες με υπερβολικά ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών θα πρέπει, όπου ενδείκνυται, να επιδιώξουν τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων μεσοπρόθεσμα και να πραγματοποιήσουν μεταρρυθμίσεις για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών εκπαίδευσης και καινοτομίας. Σε οικονομίες με πλεόνασμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο, οι πολιτικές θα πρέπει να υποστηρίζουν την ανάκαμψη και τη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη, μεταξύ άλλων μέσω μεγαλύτερων δημόσιων επενδύσεων.

ΔΝΤ: Πώς θα έρθει η εξισσορόπηση της παγκόσμιας οικονομίας-2

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News