Business & Finance Δευτέρα 2/08/2021, 17:06
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληθωρισμός 2,2% στην Ευρωζώνη – Μόλις 0,6% στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα καταγράφηκε η δεύτερη πιο ασθενική θετική μεταβολή

Πληθωρισμός 2,2% στην Ευρωζώνη – Μόλις 0,6% στην Ελλάδα

Ταχύτητα ανέβασε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο, μια επιτάχυνση που τον έφερε πάνω από τον στόχο που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, «σκαρφαλώνοντας» στο υψηλότερο επίπεδο περισσότερο των 2,5 ετών, την ίδια ώρα όμως που στην Ελλάδα κινήθηκε σε μέτρια επίπεδα. 

Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat, οι τιμές καταναλωτή έτρεξαν με ρυθμό 2,2% τον Ιούλιο σε ετήσια βάση, ο ταχύτερος ρυθμός από τον Οκτώβριο του 2018 και υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για ποσοστό 2%, επίπεδο που έχει ορίσει ως στόχο και η ΕΚΤ. Τον Ιούνιο ο πληθωρισμός σημείωσε θετική μεταβολή της τάξεως του 1,9%, επίπεδο που συνιστούσε το μακροχρόνιο στόχο της ΕΚΤ, πριν αναθεωρήσει προσφάτως τη στρατηγική της και δηλώσει ότι αισθάνεται άνετα με τον πληθωρισμό στο 2%. 

Η επιτάχυνση του πληθωρισμού αυτή οφείλεται αφενός στην εκτίναξη σε υψηλό 13 ετών στη Γερμανία με ρυθμό 3,1% στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, αλλά και στο ποσοστό 2,7% και 2,8% στην  Ιταλία και στην Ισπανία αντίστοιχα, στην τρίτη και τέταρτη οικονομία της Ευρωζώνης. 

Οι αναλυτές αναμένουν ότι στο τέλος του χρόνου οι τιμές καταναλωτή θα ανεβάσουν ακόμη περισσότερο ταχύτητα στο 2,5%, ωστόσο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ επιμένουν ότι η επιτάχυνση αυτή θα είναι παροδική και δεν ανησυχούν. 

Στην Ελλάδα από την άλλη καταγράφηκε η δεύτερη πιο ασθενική θετική μεταβολή, καθώς ο πληθωρισμός έτρεξε με ρυθμό 0,6% σε ετήσια βάση, με μόνο στη Μάλτα να καταγράφεται χαμηλότερο ποσοστό της τάξεως του 0,4%. 

Στην χώρα μας ο πληθωρισμός καταγράφει το ίδιο ποσοστό σε ετήσια βάση τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, ενώ ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι σε μηνιαία βάση οι τιμές καταναλωτή κατέγραψαν αρνητικό τιμή και συγκεκριμένα -1,4%. 

Μεταποίηση

Στο μεταξύ τις υψηλές πτήσεις συνεχίζει η μεταποίηση στην Ευρωζώνη, καθώς συνεχίζει να καταγράφει εντυπωσιακούς ρυθμούς. Μπορεί τον Ιούλιο ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (ΡΜΙ) της IHS Markit για τη μεταποίηση να υποχώρησε ελαφρώς από το ρεκόρ των 63,4 μονάδων ωστόσο παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στις 62,8 μονάδες, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 62,6 μονάδες. 

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News