Business & Finance Παρασκευή 30/07/2021, 14:52
UBS - BANK OF AMERICA

Η μετάλλαξη Δέλτα δείχνει τα δόντια της σε οικονομία και τουρισμό – Ασπίδα τα εμβόλια

Η μετάλλαξη Δέλτα δείχνει τα δόντια της σε οικονομία και τουρισμό  – Ασπίδα τα εμβόλια

Άλμα των κρουσμάτων Covid-19 καταγράφεται στην Ευρώπη και παγκοσμίως, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα, μεταδοτική όσο και η ιλαρά ή ανεμοβλογιά, δείχνει τα δόντια της και αλλάζει τη φύση του «πολέμου». Παρόλα αυτά η UBS στην τελευταία έκθεσή της για την εξέλιξη της πανδημίας καταγράφει ένα ενθαρρυντικό στοιχείο: Σε όσες οικονομίες έχει προχωρήσει ο εμβολιασμός ο αριθμός των θανάτων παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Η εξέλιξη αυτή αποτρέπει προς το παρόν τα νέα αυστηρά lockdown που θα πάγωναν εκ νέου τις οικονομίες. Τίποτα όμως δεν μπορεί να αποκλείεται ειδικά για τις τουριστικές χώρες. Ήδη υπάρχουν ενδείξεις για πτώση των κρατήσων του Σεπτεμβρίου παγκοσμίως. Συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τα εμβόλια θα προστατεύσουν Ελλάδα και Ευρώπη απέναντι στη Δέλτα εκφράζει και η Bank of America. 

Η χώρας μας σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει η UBS από το Our World in Data είναι λίγο πάνω από το μέσο της κατάταξης  στους ρυθμούς εμβολιασμών (ημερήσιος αριθμός δόσεων ανά 100 άτομα. Τα πηγαίνει αρκετά καλύτερα από ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία ή και η Κύπρος, όπου τους καλοκαιρινούς μήνες οι ρυθμοί έχουν πέσει σημαντικά. Αλλά απέχει και αρκετά από Ιρλανδία, Ιταλία, Γαλλία. Ανεβάζοντας τους εμβολιασμούς η Ελλάδα θα μπορεί να κρατήσει όρθιο το ΕΣΥ, ανοιχτό τον τουρισμό και ζωντανή τη δυναμική της ανάκαμψης. 

Η μετάλλαξη Δέλτα δείχνει τα δόντια της σε οικονομία και τουρισμό  – Ασπίδα τα εμβόλια-1

Πάνω από όλα βέβαια τα εμβόλια σώζουν ζωές. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της UBS από τις 15 οικονομίες, όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων, μόνο σε 5 έχουμε σοβαρή αύξηση και του αριθμού των θανάτων. Πρόκειται για χώρες που έχουν μείνει πίσω στους εμβολιασμούς, κινούνται δηλαδή σημαντικά κάτω του μέσου όρου. 

Ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων έχουμε στη Ρωσία (όπου μόλις το 24% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου), το Καζακστάν (28%), την Ινδονησία (17%), τη Μαλαισία (40%) και τη Νότια Αφρική (7%). Ο μέσος όρος είναι στο 42% (με τουλάχιστον 1 δόση). Στην Ελλάδα έχει εμβολιαστεί περίπου το 54% του γενικού πληθυσμού, που αντιστοιχεί περίπου στο 65% του ενήλικου πληθυσμού με τουλάχιστον μία δόση.   

 

BοfA: Ενθαρρυντικές ενδείξεις 

«Συγκρατημένα αισιόδοξη» δηλώνει την ίδια ώρα η Bank of America για τα hotspots της μετάλλαξης Δέλτα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, Ολλανδία και Μάλτα, τα κρούσματα αν και παραμένουν σε υψηλότατα επίπεδα έχουν σταθεροποιηθεί ή αποκλιμακώνονται σταδιακά. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι δεν επιμένει η αβεβαιότητα για τους επόμενους μήνες και ειδικά για τις χώρες που εξαρτώνται από τον τουρισμό, όπως σημειώνει. Το όπλο φαίνεται να είναι η επιτάχυνση των εμβολιασμών, ώστε τα κρούσματα να μην μεταφράζονται σε αυξήμενες εισαγωγές στα νοσοκομεία και θανάτους. 

Όσον αφορά στην τουριστική σεζόν «μέχρι στιγμής βλέπουμε κάποια αποδυνάμωση των κρατήσεων, αλλά όχι ικανή να θέσει συνολικά τη σεζόν σε κίνδυνο και να έχουμε επανάληψη των αδύναμων δεδομένων του 2020». 

Το να αποφύγουν βεβαίως μία εξίσου καταστροφική σεζόν με την περσινή χρονιά δεν είναι αρκετό για καμία τουριστική χώρα της Ευρώπης. Πριν ακόμη δείξει τα δόντια της η μετάλλαξη Δέλτα οι περισσότερες πόνταραν έως και σε διπλασιασμό των τουριστικών εισπράξεων σε σχέση με το 2020. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News