Business & Finance Παρασκευή 30/07/2021, 12:53
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Με 13,7% «έτρεξε» η οικονομία το β’ τρίμηνο

Η μετάλλαξη Δέλτα όμως φαίνεται να πατάει «φρένο» στο τρέχον τρίμηνο

Ευρωζώνη: Με 13,7% «έτρεξε» η οικονομία το β’ τρίμηνο

Την έξοδό της από μία επώδυνη ύφεση διπλής βουτιάς πέτυχε η Ευρωζώνη το δεύτερο τρίμηνο και μάλιστα με θεαματικό τρόπο. Καθώς οι οικονομίες άρχισαν να ανοίγουν, οι καταναλωτές αύξησαν τις δαπάνες τους στο λιανεμπόριο και την εστίαση, ενώ και τα εργοστάσια συνέχισαν να προσφέρουν ισχυρό στήριγμα.  

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat το ΑΕΠ της Ευρωζώνης έκανε «άλμα» 13,7% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2020, ενώ αναπτύχθηκε 2% και σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2021. Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο τρίμηνο είχαμε συρρίκνωση κατά 0,3%, καθώς είχαν επιστρέψει τα lockdown σε μία προσπάθεια να φρένο στην επέλαση του ιού.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η ανάκαμψη της Ευρωζώνης, αν και έπιασε επιτέλους εντυπωσιακούς ρυθμούς, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Σε αντίθεση με την αμερικανική οικονομία που επέστρεψε στα προ πανδημίας επίπεδα το δεύτερο τρίμηνο, η ζώνη του ευρώ δεν προβλέπεται να φτάσει σε αυτό το ορόσημο πριν από τα τέλη του έτους.

Η σημαντικότερη πρόκληση που έχει μπροστά της είναι βεβαίως η μετάλλαξη Δέλτα. Το τελευταίο διάστημα είναι αλλεπάλληλα τα καμπανάκια, αφού τα κρούσματα ανά τη γηραιά ήπειρο καλπάζουν και πολλοί φοβόυνται ότι οι κυβερνήσεις θα αναγκαστούν να επιστρέψουν σε μίνι lockdown. Όπως προειδοποιεί σε εσωτερικό έγγραφό του το CDC η μετάλλαξη Δέλτα είναι πολύ πιο μεταδοτική σε σχέση με τα άλλα στελέχη του νέου κορωνοϊού, αλλά και με άλλους κορωνοϊούς όπως ο SARS και MERS, έχοντας παρόμοια μεταδοτικότητα με ασθένειες όπως η ανεμοβλογιά. Μόνη λύση φαίνεται να είναι ο εμβολιασμός του πληθυσμού. Αν και οι εμβολιασθέντες μπορούν να μολυνθούν και να μεταδόσουν, κολλούν με πολύ μικρότερη συχνότητα από τους ανεμβολίαστους, ενώ παρουσιάζουν πολύ πιο ήπια συμπτώματα και στη συντριπτική πλειονότητά τους δεν χρειάζονται εισαγωγή στο νοσοκομείο. 

moneyreview.gr  

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News