Business & Finance Τετάρτη 28/07/2021, 20:05
ΔΙΕΘΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόσο κοστίζει η αϋπνία στο ΟΟΣΑ

Πόσο κοστίζει η αϋπνία στο ΟΟΣΑ

Τα τελευταία χρόνια, η αϋπνία έχει εξελιχθεί σε σοβαρό πρόβλημα με εκτεταμένες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και ευημερία. 

Η απουσία από την εργασία λόγω έλλειψης ύπνου εκτιμάται ότι αντιστοιχεί στην απώλεια δέκα εκατομμυρίων ωρών εργασίας ετησίως στις ΗΠΑ, 4,8 εκατομμύρια στην Ιαπωνία και 1,7 εκατομμύρια στη Γερμανία. Ο χαμένος ύπνος επηρεάζει επίσης την παραγωγικότητα: μια ανάλυση που χρησιμοποιεί στοιχεία από αμερικανικές εταιρείες υπολογίζει το ετήσιο κόστος στα 1.300 έως 3.000 δολάρια ανά εργαζόμενο. Ακόμη χειρότερα, η έλλειψη ύπνου δεν επηρεάζει μόνο την απόδοση των εργαζομένων στην εργασία, αλλά αυξάνει επίσης το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης για τους εργοδότες.

Σύμφωνα με ερευνητές και γιατρούς, οι άνθρωποι μπορούν να βελτιώσουν τον ύπνο τους, προγραμματίζοντας συγκεκριμένες ώρες ύπνου και αφύπνισης, αυξάνοντας την άσκηση νωρίς το πρωί, μειώνοντας την κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης και εξαλείφοντας εντελώς την έκθεση σε οθόνες για τουλάχιστον μία ώρα πριν τον ύπνο. Οι εργοδότες από την πλευρά τους, συστήνουν στους εργαζομένους να δίδουν μεγάλη σημασία στον ύπνο για την υγεία τους αλλά και για την απόδοση στο χώρο εργασίας, παρέχοντάς τους ταυτόχρονα τη δυνατότητα πρόσβασης σε γυμναστήρια και αποθαρρύνοντάς τους να εργάζονται μετά το ωράριό τους. 

Τεχνολογικές λύσεις, όπως φορετά καταναλωτικά προϊόντα, βοηθούν στην αντιμετώπιση της αϋπνίας παγκοσμίως. Στις ΗΠΑ, ο αριθμός των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας τεχνολογίας που αντιμετωπίζουν την αϋπνία αυξήθηκε κατά μέσο όρο 12% ετησίως κατά την τελευταία δεκαετία, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο ότι η αγορά τέτοιου είδους συσκευών θα μπορούσε να φθάσει την αξία των 32 δισ.δολαρίων έως το 2026, από 11 δισ. δολάρια του 2019. Πολλές από αυτές τις νέες συσκευές επικεντρώνονται στην παρακολούθηση της ποιότητας του ύπνου, της κίνησης και των βιο-σημάτων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Mckinsey

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News