Business & Finance Τρίτη 27/07/2021, 22:33
ΗΠΑ

Real estate: Στα προ της πανδημίας επίπεδα οι επαγγελματικές συμφωνίες

Real estate: Στα προ της πανδημίας επίπεδα οι επαγγελματικές συμφωνίες

Στα προ του κορωνοϊού επίπεδα έχουν επιστρέψει οι πωλήσεις στην αμερικανική αγορά real estate για επαγγελματική χρήση, χάρη στα ιστορικά χαμηλά επιτόκια και την πεποίθηση πολλών επενδυτών ότι τα χειρότερα έχουν παρέλθει.

Ωστόσο το τοπίο στη συγκεκριμένη αγορά είναι τώρα πολύ διαφορετικό συγκριτικά με την προ της πανδημίας εποχή, καθώς πόλεις όπως Νέα Υόρκη και Σαν Φρανσίσκο δεν είναι πλέον και τόσο προσοδοφόρες στα μάτια των επενδυτών όσον αφορά στα κτίρια γραφείων στο κέντρο των πόλεων και τα ξενοδοχεία. Αντιθέτως,  η αγορά ακινήτων επαγγελματικής φύσης πέριξ των μεγάλων πόλεων παρουσιάζει μεγάλη άνθηση με τους επενδυτές να έχουν στρέψει την προσοχή τους σε ενεργητικό που παρουσίασε εξαιρετικά καλές επιδόσεις στη διάρκεια της πανδημίας, όπως αποθηκευτικοί χώροι και κτίρια γραφείων που προορίζονται για φαρμακευτικές και εταιρείες βιοτεχνολογίας. 

Οι επενδυτές αγόρασαν στη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου ακίνητη περιουσία για επαγγελματική χρήση αξίας 144,7 δισ.δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία της Real Capital. Στους μεγάλους αγοραστές ακινήτων για επαγγελματική χρήση συμπεριλαμβάνεται η LaSalle Management, η οποία αγόρασε αμερικανικό ενεργητικό στο real estate αξίας 1,9 δισ.δολαρίων έναντι 202 εκατ.δολαρίων που είχε αγοράσει στο πρώτο περυσινό εξάμηνο και 1 δισ.δολαρίων στο πρώτο εξάμηνο του 2019. Η εταιρεία εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξη για ορισμένες κατηγορίες στην αγορά ακινήτων, όπως κτηριακά συγκροτήματα γραφείων που μπορούν να στεγάσουν εταιρείες στον χώρο των ανθρώπινων επιστημών και συγκροτήματα διαμερισμάτων προς ενοικίαση.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ανάκαμψη δεν είναι παντού εμφανής: Για παράδειγμα, η πανδημία έκαμψε τη ζήτηση για ενοικίαση μεγάλων εμπορικών κέντρων και για κτίρια γραφείων. Επιπλέον, το Μανχάταν, που είχε παρουσιάσει το δεύτερο υψηλότερο όγκο συναλλαγών στο real estate στο πρώτο εξάμηνο του 2019, υποχώρησε στην 11η θέση στο πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ το Σαν Φρανσίσκο στη 15η από τη 10η θέση, σύμφωνα με τη Real Capital.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από WSJ

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News