Business & Finance Κυριακή 25/07/2021, 14:17
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρετανία: Εκτεθειμένη σε χρηματοπιστωτικούς κινδύνους για δεκαετίες

«Ο κίνδυνος για τον φορολογούμενο θα διαρκέσει για 20 χρόνια»

Βρετανία: Εκτεθειμένη σε χρηματοπιστωτικούς κινδύνους για δεκαετίες

Εκτεθειμένη σε χρηματοπιστωτικούς κινδύνους για δεκαετίες θα βρίσκεται η βρετανική κυβέρνηση, εξαιτίας των δαπανών για την πανδημία ύψους 372 δισ. λιρών, σύμφωνα με τις εκθέσεις νομοθετικών οργάνων οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας σήμερα Κυριακή. Στις ίδιες εκθέσεις αναφέρεται επίσης ότι έχουν δαπανηθεί περισσότερα από 2 δισ. λίρες σε ακατάλληλο προστατευτικό εξοπλισμό.

Στις δύο εκθέσεις σχετικά με την απάντηση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στην πανδημία της COVID-19, η Επιτροπή Δημόσιων Λογαριασμών (PAC) του κοινοβουλίου ανέφερε ότι πρέπει να αντληθούν διδάγματα πριν από τη δημόσια έρευνα που πρόκειται να πραγματοποιηθεί το 2022.

«Με τα εντυπωσιακά χρηματικά ποσά που δαπανήθηκαν στα μέτρα για την πανδημία μέχρι στιγμής, επί του παρόντος η κυβέρνηση πρέπει να είναι ξεκάθαρη, για το πώς θα αντιμετωπίσει τους μελλοντικούς κινδύνους και για ποια χρονική περίοδο», όπως τονίζει ο πρόεδρος της PAC, Μεγκ Χίλιερ.

«Ο κίνδυνος για τον φορολογούμενο θα διαρκέσει για 20 χρόνια όπως στα δάνεια για την ανάκαμψη της τέχνης και του πολιτισμού, πόσο μάλλον σε άλλους νέους κινδύνους που θα πρέπει να μάθουν γρήγορα οι υπηρεσίες σε όλη την κυβέρνηση να τους διαχειρίζονται».

Ως παράδειγμα του συνεχιζόμενου οικονομικού κινδύνου η PAC προειδοποιεί για μια εκτιμώμενη απώλεια της τάξεως των 26 δισ. λιρών από απάτες και αθετήσεις αποπληρωμής δανείων, τα οποία δόθηκαν σε επιχειρήσεις ως βοήθεια στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Στη δεύτερη έκθεση, η επιτροπή αναφέρει ότι υπήρξαν επίσης «απαράδεκτα υψηλά» επίπεδα σπατάλης στις δαπάνες, με την αγορά 2,1 δισ. τεμαχίων ακατάλληλου εξοπλισμού ατομικής προστασίας, αγορές που αντιστοιχούν σε περισσότερα από 2 δισ. λίρες δημόσιου χρήματος.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι μόλις το 0,84% των ειδών αυτών κρίθηκε ακατάλληλο και πως έχει σχέδια να επαναχρησιμοποιήσει το υλικό που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο σύστημα Υγείας.

«Υπάρχουν ισχυρές διαδικασίες που διασφαλίζουν ότι οι κρατικές δαπάνες προσφέρουν πάντα αξία στα χρήματα του φορολογούμενου», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Από τη μεριά της η αντιπολίτευση του Εργατικού Κόμματος με ανακοίνωσή της, δήλωσε ότι τα ευρήματα συνιστούν περαιτέρω αποδείξεις των αποτυχημένων πολιτικών της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι η έρευνα για την πανδημία θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει αμέσως μετά την εμφάνισή της.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News