Business & Finance Σάββατο 24/07/2021, 15:19
ΟΙΚΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Μοοdy’s: Αναβάθμισε κατά μία βαθμίδα την πιστοληπτική αξιολόγηση της Κύπρου

Μοοdy’s: Αναβάθμισε κατά μία βαθμίδα την πιστοληπτική αξιολόγηση της Κύπρου

O oίκος Μοοdy’s αναβάθμισε χθες το βράδυ κατά μία βαθμίδα την πιστοληπτική ικανότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο Ba1, από Ba2, με σταθερή προοπτική.

Ο οίκος Moody’s βασίζει την απόφασή του για αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κύπρου στη μείωση της έκθεσης σε κινδύνους κυρίως χάρη στη βελτίωση του τραπεζικού τομέα της χώρας, καθώς επίσης στην ανθεκτικότητα της οικονομίας απέναντι στο πανδημικό σοκ και στις ισχυρές μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης του ΑΕΠ, οι οποίες υποστηρίζονται από σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια.

Η αναβάθμιση της Κύπρου ακολουθεί την πρόσφατη αναβάθμιση κατά δύο βαθμίδες των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Κύπρου, της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής Τράπεζας. 

Ο οίκος Moody’s βλέπει ως σημαντικότερους παράγοντες για μία μελλοντική περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κύπρου, την πρόοδο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως θεσμικά όργανα, διακυβέρνηση, δικαιοσύνη και έλεγχος της διαφθοράς, την πολύ υψηλή απορρόφηση της χρηματοδότησης της ΕΕ σε συνδυασμό με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στα πλαίσια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, την επιτάχυνση στη μείωση του χρέους σε επίπεδα πριν από την πανδημία και την περαιτέρω σημαντική μείωση της έκθεσης της Δημοκρατίας σε κινδύνους που σχετίζονται με τον τραπεζικό τομέα.

Αντιθέτως, ως σημαντικότερους παράγοντες για πιθανή μελλοντική υποβάθμιση, ο οίκος επικαλείται το ενδεχόμενο η οικονομική ανάκαμψη να μην είναι στον αναμενόμενο βαθμό, σε συνδυασμό με μια διαρκή, σημαντική μείωση της οικονομικής ισχύος της Κύπρου και σημαντική αύξηση των κινδύνων των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων και του τραπεζικού τομέα, καθώς επίσης μια συνεχής, ουσιαστική επιδείνωση της δημοσιονομικής θέσης της χώρας.

Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Κωνσταντίνος Πετρίδης, έκανε λόγο για εξαιρετικής σημασίας θετική εξέλιξη. Ανέφερε επίσης ότι η εν λόγω εξέλιξη καταδεικνύει τις ορθές πολιτικές που ακολουθούνται, που παρά την αβεβαιότητα που υφίσταται λόγω της κρίσης της πανδημίας, συνεχίζουν να ενδυναμώνουν την αξιοπιστία της Κύπρου.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News