Business & Finance Παρασκευή 23/07/2021, 13:27
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Σε υψηλό 21 ετών «εκτινάχθηκε» η επιχειρηματική δραστηριότητα

Ο PMI που καλύπτει τον κλάδο των υπηρεσιών κατέγραψε άλμα στις 60,4 μονάδες

Ευρωζώνη: Σε υψηλό 21 ετών «εκτινάχθηκε» η επιχειρηματική δραστηριότητα

Οι επιχειρήσεις της Ευρωζώνης όχι μόνο έχουν επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς μετά την κρίση της πανδημίας αλλά καταγράφουν εντυπωσιακές επιδόσεις, με τη δραστηριότητά τους τον Ιούλιο να «εκτοξεύεται» σε υψηλό 21 ετών. Η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων καθώς εξελίσσονται τα προγράμματα εμβολιασμού, έχουν δώσει μεγάλη ώθηση ειδικότερα στις υπηρεσίες. 

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της IHS Markit για τον Ιούλιο, ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (ΡΜΙ) για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες, σκαρφάλωσε στις 60,6 μονάδες τον Ιούλιο από τις 59,5, το υψηλότερο επίπεδό του από τον Ιούνιο του 2000, αισθητά υψηλότερα από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση καθώς και υψηλότερα από τις 60,0 μονάδες που προέβλεψαν αναλυτές σε έρευνα του Reuters. 

«Η Ευρωζώνη γνωρίζει θερινή έκρηξη της ανάπτυξης καθώς η χαλάρωση των περιορισμών για την αντιμετώπιση του ιού τον Ιούλιο κίνησαν την ανάπτυξη με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και 21 χρόνια», δήλωσε Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.
«Ειδικά ο τομέας υπηρεσιών βιώνει την ελευθερία από τη χαλάρωση των μέτρων περιορισμού της Covid-19 και τη βελτίωση των ποσοστών εμβολιασμού, ειδικά σε ό,τι αφορά τη φιλοξενία, τα ταξίδια και τον τουρισμό».

Ο PMI που καλύπτει τον κλάδο των υπηρεσιών κατέγραψε άλμα στις 60,4 μονάδες από τις 58,3, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2006 και υψηλότερα από τις 59,5 που προέβλεπαν αναλυτές σε έρευνα του Reuters.

Ο δείκτης PMI για τον κλάδο της μεταποίησης σημείωσε μικρή πτώση από το επίπεδο ρεκόρ του Ιουνίου των 63,4 μονάδων στις 62,6. Ο δείκτης παραγωγής υποχώρησε στις 60,9 από τις 62,6 μονάδες. 

Ωστόσο η εξάπλωση μετάλλαξης Δέλτα επηρέασε περαιτέρω τις εφοδιαστικές αλυσίδες που έχουν ήδη διαταραχθεί και οδήγησε σε άλμα των τιμών στις πρώτες ύλες. Ο δείκτης τιμών εισροών διατηρήθηκε στο επίπεδο ρεκόρ του Ιουνίου στις 88,5 μονάδες.

moneyreview.gr
 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News