Business & Finance Πέμπτη 22/07/2021, 16:34
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Πρώιμες οι συζητήσεις για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής

«Η πανδημία εξακολουθεί να σκιάζει το οικονομικό περιβάλλον ως μια αυξανόμενη πηγή αβεβαιότητας»

Λαγκάρντ: Πρώιμες οι συζητήσεις για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής

Οι οικονομικές συνθήκες μετά την πανδημία μπορεί να παρουσιάζουν μια υγιής εικόνα, ωστόσο είναι ακόμη πρώιμο να γίνεται οποιαδήποτε συζήτηση για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. Την άποψη αυτή επανέλαβε για άλλη μια φορά η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης, στη διάρκεια της οποίας οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν προέβησαν σε καμιά αλλαγή σε σχέση με την ισχύουσα νομισματική πολιτική. 

Όπως σημείωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, με τη μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού να μαίνεται και να δημιουργεί μεγάλη αβεβαιότητα, επί του παρόντος η πιο συνετή στάση είναι αυτή της αναμονής ουτώς ώστε όταν εμφανιστούν οποιεσδήποτε αρνητικές επιπτώσεις να υπάρξει άμεση ανταπόκριση. 

Αναφορικά με τον πληθωρισμό, για άλλη μια φορά η πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι η επιτάχυνσή του είναι προσωρινή, ενώ όπως υπογράμμισε οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές υποδεικνύουν υποτονικές ανοδικές πιέσεις και τις τιμές καταναλωτή κάτω από τον επίσημο στόχο που πλέον έχει αναπροσαρμοσθεί στο 2%. 

Το δ.σ. της ΕΚΤ όπως ανέφερε η Κριστίν Λαγκάρντ στις εκτιμήσεις του για το γ΄ τρίμηνο έχει λάβει υπόψη το ενδεχόμενο να υπάρχουν ακόμη σε ισχύ κάποια περιοριστικά μέτρα (ωστόσο αναμένει ισχυρή ανάπτυξη), κάτι που έκανε και στο β΄ τρίμηνο, ένα διάστημα για το οποίο οι προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας ήταν σύμφωνες με τις οικονομικές συνθήκες.

«Η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης βρίσκεται σε εξέλιξη. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται και τα περιοριστικά μέτρα χαλαρώνουν στις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης. Ωστόσο η πανδημία εξακολουθεί να σκιάζει το οικονομικό περιβάλλον ως μια αυξανόμενη πηγή αβεβαιότητας. Ο πληθωρισμός έχει ανεβάσει ταχύτητα, αν και η αύξηση αυτή αναμένεται να είναι προσωρινή. Οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό παραμένουν υποτονικές. Χρειάζεται να διατηρήσουμε τις ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες για όλους τους κλάδους της οικονομίας μας στη διάρκεια της πανδημίας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό ούτως ώστε το τρέχον «ριμπάουντ» να μετατραπεί σε μια διαρκή επέκταση και να αντισταθμιστεί η αρνητική επίδραση της πανδημίας στον πληθωρισμό», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ. 

moneyreview.gr

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News