Business & Finance Τετάρτη 21/07/2021, 21:15
ΔΙΕΘΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Παγκόσμια ανάπτυξη 6% αλλά με «δύο ταχύτητες»

ΔΝΤ: Παγκόσμια ανάπτυξη 6% αλλά με «δύο ταχύτητες»

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εκτιμά και αυτόν τον μήνα ότι η παγκόσμια ανάπτυξη για το 2021 θα κυμανθεί κοντά στο 6%, πρόβλεψη παρόμοια με αυτή που έκανε τον Απρίλιο, κάνοντας ωστόσο λόγο για ανάπτυξη «δύο ταχυτήτων», με ορισμένες χώρες να αναπτύσσονται ταχύτερα και άλλες πιο αργά, όπως δήλωσε η γενική διευθύντρια του ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργίεβα.

Μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση που χρηματοδοτήθηκε από το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Peterson, η Γκερογκίεβα προειδοποίησε ότι η οικονομική ανάκαμψη θα επιβραδυνθεί, εκτός εάν επιταχυνθεί ο ρυθμός εμβολιασμού κατά της COVID-19, προσθέτοντας ότι ο στόχος τερματισμού της πανδημίας έως το τέλος του 2022 δεν πρόκειται να επιτευχθεί με τους σημερινούς ρυθμούς εμβολιασμού.

Η Γκεοργκίεβα έκρουσε επίσης τον κώδωνα του κινδύνου ότι η έλλειψη πρόσβασης σε εμβόλια στις αναπτυσσόμενες χώρες και η ταχεία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, απειλούν να επιβραδύνουν την ανάκαμψη.

Το ΔΝΤ προέβλεψε τον Απρίλιο ότι η παγκόσμια ανάπτυξη το 2021 θα έφτανε το 6%, ποσοστό που έχει να παρατηρηθεί από τη δεκαετία του 1970.

«Είναι 6% τον Ιούλιο, αλλά μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου, η σύνθεση αυτού του 6% έχει αλλάξει», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ. «Ορισμένες χώρες αναμένεται τώρα να αναπτυχθούν ταχύτερα, ορισμένες χώρες προβλέπεται να αναπτυχθούν πιο αργά. Η διαφορά έγκειται στην ταχύτητα και στην αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών και στη διαθεσιμότητα δημοσιονομικού χώρου για δράση», τόνισε η Γκεοργκίεβα.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ σημείωσε επίσης ότι ο στόχος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι να παράσχουν 50 δισεκατομμύρια δολάρια στις χώρες προκειμένου να αυξήσουν τα ποσοστά εμβολιασμού με περισσότερες από τις 11 δισεκατομμύρια δόσεις που είχαν αρχικά προβλεφθεί, κι αυτό επειδή ίσως απαιτηθούν ενισχυτικές τρίτες δόσεις εμβολιασμού αλλά και κάλυψη των απωλειών εμβολίων σε ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες που δεν διαθέτουν επαρκείς εγκαταστάσεις αποθήκευσης.

Πηγή: Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News