Business & Finance Τρίτη 20/07/2021, 19:32
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

IEA: Σε ύψη ρεκόρ οι εκπομπές ρύπων το 2023

IEA: Σε ύψη ρεκόρ οι εκπομπές ρύπων το 2023

Η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας από την πανδημία του κορωνοϊού αναμένεται να αυξήσει σε επίπεδο ρεκόρ τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, βασική αιτία του φαινομένου του θερμοκηπίου, αναφέρει σε έκθεσή τoυ ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).

«Εκτιμάμε ότι η πλήρης και έγκαιρη εφαρμογή των μέτρων οικονομικής ανάκαμψης που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής θα έχουν ως αποτέλεσμα την άνοδο της εκπομπής του διοξειδίου του άνθρακα σε επίπεδο ρεκόρ το 2023, και τη συνέχιση της αύξησής τους τα επόμενα έτη», τονίζεται στην έκθεση. «Από την αρχή της κρίσης της covid-19 πολλές κυβερνήσεις έχουν δηλώσει πόσο σημαντικό είναι να προχωρήσουν σε μια καλύτερη ανοικοδόμηση, για ένα πιο υγιές μέλλον, όμως πολλές πρέπει να κάνουν τα λόγια πράξεις», επεσήμανε ο διευθυντής του ΙΕΑ Φατίχ Μπαϊρόλ. «Οι χώρες πρέπει να προχωρήσουν ακόμη περισσότερο προωθώντας τις επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια και καταβάλλοντας πολύ περισσότερες προσπάθειες μετά την περίοδο ανάκαμψης προκειμένου να ωθήσουν τον κόσμο στον δρόμο προς την ουδετερότητα του άνθρακα ως το 2050, ο οποίος είναι στενός αλλά ακόμη εφικτός αν δράσουμε τώρα», τόνισε.

Ωστόσο, μόνο ένα μικρό μέρος των δαπανών των κυβερνήσεων για την ανάκαμψη των οικονομιών από την κρίση του κορωνοϊού έχει διοχετευθεί στην πράσινη ενέργεια. Σύμφωνα με την έκθεση της ΙΕΑ, οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο έχουν επενδύσει μόλις 380 δισ.δολάρια για μέτρα ανάκαμψης που έχουν να κάνουν με την πράσινη ενέργεια έως τα τέλη του δεύτερου τριμήνου, ποσό που αντιστοιχεί στο 2% των δαπανών για την ανάκαμψη. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι εάν οι κυβερνήσεις δεν προβούν σε πιο αποτελεσματικά μέτρα για τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία, οι εκπομπές ρύπων δεν θα φθάσουν σε ιστορικά υψηλά μόνο το 2023 και μετά θα σταματήσουν, αλλα αντιθέτως αυτά τα ρεκόρ θα συνεχίζονται, σύμφωνα με την έκθεση της ΙΕΑ. 

Τα νέα στοιχεία της ΙΕΑ δημοσιεύονται τη στιγμή που η ζήτηση του πλανήτη για ηλεκτρική ενέργεια παρουσιάζει εντυπωσιακή ανάκαμψη φέτος και το επόμενο έτος, αφού υοποχώρησε κατά 1% το 2020. Την προηγούμενη εβδομάδα, η έκθεση της ΙΕΑ για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας προέβλεψε ότι η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια παγκοσμίως θα αυξηθεί κατά 5% το 2021 και 4% το 2022. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με βάση τα ορυκτά καύσιμα αναμένεται να καλύψει το 45% της ζήτησης το 2021 και το 40% το 2022, νούμερα τα οποία δεν είναι καθόλου ικανοποιητικά, σύμφωνα με την ΙΕΑ. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News