Business & Finance Πέμπτη 15/07/2021, 18:02
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Κατέβασε ταχύτητα η μεταποίηση τον Ιούνιο 

ΗΠΑ: Κατέβασε ταχύτητα η μεταποίηση τον Ιούνιο 

Απροσδόκητη κάμψη παρουσίασε η παραγωγή των εργοστασίων στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, με τη μείωση της παραγωγής των αυτοκινητοβιομηχανιών ελλείψει ημιαγωγών, να επιβαρύνει τη συνολική εικόνα της μεταποίησης. 

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία δημοσιοποίησε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ σήμερα Πέμπτη, η μεταποιητική παραγωγή υποχώρησε κατά 0,1%, από 0,9% τον Μάιο, με τους αναλυτές του Reuters να κάνουν λόγο για ρυθμό της τάξεως του 0,2%. Στο σύνολο του β΄τριμήνου η παραγωγή των εργοστασίων ενισχύθηκε κατά 3,7% σε ετήσια βάση, έναντι ρυθμού 2,3% το α΄ τρίμηνο του 2021. 

Η μεταποίηση η οποία συνεισφέρει το 11,9% στην αμερικανική οικονομία τους προηγούμενους μήνες κατέγραφε ιστορικά υψηλά ρεκόρ, καθώς από τη μία τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης και η τεράστια άνοδος της ζήτησης από την άλλη μετά τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, συνέβαλαν στην βελτίωση αυτή. Υπενθυμίζεται ότι τουλάχιστον 160 εκατ. Αμερικανοί είναι πλήρως εμβολιασμένοι. 

Ωστόσο η έλλειψη των ημιαγωγών έχει προκαλέσει ευρείας κλίμακας προβλήματα στην παραγωγή των αυτοκινητοβιομηχανιών σε παγκόσμιο επίπεδο, με αποτέλεσμα η μειωμένη παραγωγή των αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών να επιδρά στο σύνολο της μεταποιητικής παραγωγής. 

Εξαιρουμένης της παραγωγής της αυτοκινητοβιομηχανίας, η μεταποιητική παραγωγή σημείωσε άνοδο κατά 0,4%. Από την άλλη η άνοδος της παραγωγής στον εξορυκτικό κλάδο και στις εταιρείες κοινής ωφελείας, βοήθησαν ούτως ώστε η βιομηχανική παραγωγή των Ιούνιο να καταγράψει αύξηση κατά 0,4%. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News