Business & Finance Τετάρτη 14/07/2021, 22:46
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάουελ (Fed): Σχέδια επί χάρτου για μείωση της ζήτησης για κρυπτονομίσματα

Πάουελ (Fed): Σχέδια επί χάρτου για μείωση της ζήτησης για κρυπτονομίσματα

Η δημιουργία ενός ψηφιακού νομίσματος από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ενδεχομένως να ελαττώσει τη ζήτηση για ιδιωτικές εναλλακτικές πρωτοβουλίες όπως τα κρυπτονομίσματα και τα stablecoins, σύμφωνα με τον επικεφαλής της. Κι αυτό όπως τόνισε ο Τζερόμ Πάουελ κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Κογκρέσο ενώπιον της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων, αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο για τη Fed και τους αξιωματούχους της.

Ερωτηθείς εάν η έκδοση ενός ψηφιακού νομίσματος από την Fed θα αποτελούσε μια πιο βιώσιμη εναλλακτική λύση στα συστήματα πληρωμών σε σχέση με τα κρυπτονομίσματα και τα stablecoins, δήλωσε ότι είναι απόλυτα σύμφωνος.

«Νομίζω ότι κάτι τέτοιο μπορεί να ισχύει και θεωρώ ότι αυτό είναι ένα από τα επιχειρήματα όσων είναι υπέρ του ψηφιακού νομίσματος», ανέφερε ο Πάουελ. «Συγκεκριμένα, εάν κυκλοφορεί ένα αμερικανικό νόμισμα δεν θα χρειάζονται ούτε τα stablecoins ούτε τα κρυπτονομίσμα κι αυτό είναι ένα από τα ισχυρότερα επιχειρήματα».

Οι αξιωματούχοι της Fed θα εξετάσουν ευρέως την αγορά των ψηφιακών πληρωμών μέσω ενός εγγράφου που θα κυκλοφορήσει στις αρχές Σεπτεμβρίου, κάτι που σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη των ΗΠΑ αποτελεί ένα βασικό βήμα που επιταχύνει τις προσπάθειες της Fed για να προσδιορίσει εάν πρέπει να εκδώσει το δικό της ψηφιακό νόμισμα.

Ο Πάουελ εμφανίσθηκε επιφυλακτικός στο ενδεχόμενο τα περιουσιακά στοιχεία σε κρυπτονομίσματα να αποτελέσουν τον βασικό άξονα των πληρωμών στις ΗΠΑ, εντούτοις τα stablecoins ενδέχεται να κερδίσουν περισσότερο ενδιαφέρον από τους επενδυτές. Ωστόσο, όπως προσέθεσε, απαιτείται περισσότερη ρύθμιση για να μπορέσουν τα stablecoins να αναλάβουν μεγαλύτερο ρόλο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

«Έχουμε ένα αρκετά ισχυρό ρυθμιστικό πλαίσιο για τις τραπεζικές καταθέσεις, για παράδειγμα, ή για τα κεφάλαια των χρηματαγορών. Κάτι που επί της παρούσης δεν υφίσταται για τα stablecoins και αν πρόκειται να αποτελέσουν σημαντικό μέρος του οικοσυστήματος των πληρωμών -στο οποίο δεν πιστεύουμε ότι θα υπάρχουν τα κρυπτονομίσματα αλλά θα μπορούσαν τα stablecoins- τότε χρειαζόμαστε ένα κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο», κατέληξε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News