Business & Finance Κυριακή 11/07/2021, 20:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακίνητα: Ο δύσκολος γρίφος των κεντρικών τραπεζών

Ακίνητα: Ο δύσκολος γρίφος των κεντρικών τραπεζών

Από την Αθήνα έως το Όκλαντ κι από τη Θεσσαλονίκη έως το Λονδίνο. Οι τιμές των ακινήτων παγκοσμίως έχουν πάρει για τα καλά την ανιούσα, βάζοντας μια νέα δοκιμασία στις κεντρικές τράπεζες και τις κυβερνήσεις, οι οποίες προσπαθούν να οδηγήσουν την οικονομία στη μετα-Covid εποχή. 

Η διατήρηση των υπερχαλαρών νομισματικών μέτρων και η εν μέρει απροθυμία των δημοσιολογούντων για απόσυρσή τους, συνιστά αυτή την στιγμή τον Νο.1 παράγοντα για την εκτόξευση των τιμών στο real estate.

Όμως, από την άλλη πλευρά, ενδεχόμενη πρόωρη άρση των εν λόγω υποστηρικτικών μέτρων ναι μεν θα οδηγήσει σε πτώση τις τιμές ακινήτων, αλλά θα θέσει σε πρόδηλο κίνδυνο την εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη.

Επομένως, οι κεντρικές τράπεζες και οι ιθύνοντες της νομισματικής πολιτικής βρίσκονται ενώπιον ενός… αδιέξοδου. Κι αυτό, ενώ οι μνήμες από την κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας το 2007 – 2008, ως απόρροια της κρίσης στο real estate, είναι ακόμη αρκετά νωπές. 

Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve, οι οποίοι τάσσονται υπέρ της επιβράδυνσης του ρυθμού αγοράς ομολόγων, έχουν ήδη επικαλεστεί την εκτόξευση των τιμών στα ακίνητα ως έναν βασικό λόγο για την απόσυρση των νομισματικών μέτρων.

Την προσεχή εβδομάδα, στο μεταξύ, οι κεντρικές τράπεζες σε Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα και Καναδά έχουν προγραμματισμένες συνεδριάσεις, με τις τιμές του real este να βρίσκονται στο κεντρικό «μενού» των συζητήσεων, αποτελώντας ένα καλό επιχείρημα για όσους τάσσονται υπέρ της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής.

Μάλιστα, η Τράπεζα της Κορέας, την προηγούμενη εβδομάδα, προειδοποίησε ότι τα ακίνητα είναι σημαντικά υπερτιμημένα, γεγονός το οποίο συμβάλει στη συσώρευση περισσότερου χρέους στα χέρια των νοικοκυριών.

Υπερισχύει η ανησυχία για την οικονομία

Όμως, η ανησυχία για τη βιωσιμότητα της ανακαμψης, ιδίως αυτή την περίοδο κατά την οποία εκφράζονται φόβοι για ένα 4ο κύμα της πανδημιας, φαίνεται ότι υπερισχύει (προς ώρας), καθιστώντας διστακτικές τις κεντρικές τράπεζες στην απόσυρση των μέτρων στήριξης. 

Κι αυτό, παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις. Τον Ιούνιο, ενδεικτικά, η Διεθνής Τράπεζα Διακανονισμών επεσήμανε ότι οι τιμές ακινήτων κατέγραψαν σημαντικά υψηλότερο ρυθμό αύξησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας, θέτοντας σε κίνδυνο τον κλάδο σε περίπτωση αύξησης του κόστος δανεισμού. 

Στο ίδιο μήκος κύματος, πρόσφατη ανάλυση του Bloomberg κατέδειξε ότι η αγορά ακινήτων ήδη εμφανίζει ανησυχητικές ενδείξεις φούσκας, όμοιες της περιόδου του 2008, κάνοντας λόγο για αξιοσημείωτες ανισορροπίες στην αγορά. 

Ακίνητα: Ο δύσκολος γρίφος των κεντρικών τραπεζών-1

Αυτή την στιγμή, οι αγορές real estate σε Νέα Ζηλανδία, Καναδά και Σουηδία αποτελούν τις πλέον «καυτές» παγκοσμίως, με τις αντίστοιχες των ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο να ακολουθούν κατά πόδας. 

Σ’ αυτό το πλαίσιο, και λαμβάνοντας υπόψη την επιθυμία περαιτέρω στήριξης της ανάκαμψης, πολλές κεντρικές τράπεζες αναζητούν εναλλακτικές λύσεις, πέραν των αυξήσεων επιτοκίων.

Στόχος είναι να περιορίσουν το φαινόμενο και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, προτού αυτό προσλάβει μεγαλύτερες διαστάσεις και αποτελέσει συστημικό κίνδυνο, χωρίς παράλληλα να υπονομεύσουν τη βιωσιμότητα της ανάπτυξης.

Θα το καταφέρουν;

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News