Business & Finance Πέμπτη 8/07/2021, 20:45
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

BP: Οι παλαιότερες ενεργειακές κρίσεις ωχριούν μπροστά στα γεγονότα του 2020

BP: Οι παλαιότερες ενεργειακές κρίσεις ωχριούν μπροστά στα γεγονότα του 2020

«Ενα έτος που δεν μοιάζει με κανένα άλλο» χαρακτηρίζει το 2020 η ΒΡ στην έκθεσή της για την Παγκόσμια Ενέργεια, επικαλούμενη τον αντίκτυπο – και αρνητικό και θετικό – που είχε η πανδημία του κορωνοϊού στην παγκόσμια ενέργεια.  

Τις τελευταίες επτά δεκαετίες, η ΒΡ παρακολούθησε να εκτυλίσσονται ορισμένα από τα πιο δραματικά επεισόδια στη σύγχρονη ιστορία του παγκόσμιου ενεργειακού συστήματος, όμως η κρίση στη Διώρυγα του Σουέζ το 1956, το πετρελαϊκό εμπάργκο του 1973, η Ιρανική Επανάσταση του 1979 και η καταστροφή της Φουκουσίμα το 2011. 

«Ολες αυτές είναι από τις πιο δραματικές στιγμές στην παγκόσμια ενέργεια. Ομως, όλες τους ωχριούν μπροστά στα γεγονότα του περασμένου έτους», αναφέρει στην έκθεση ο Σπένσερ Ντέιλ, επικεφαλής οικονομολόγος της ΒΡ. 

Μέχρι σήμερα, έχουν αναφερθεί περισσότερα από 185 εκατ. κρούσματα κορωνοϊού σε ολόκληρο τον κόσμο, με τους θανάτους να ξεπερνούν τα 4 εκατομμήυρια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins και θα συνεχίσουν να αυξάνονται. 

Η πανδημία οδήγησε επίσης σε μαζικές οικονομικές απώλειες, με το παγκόσμιο ΑΕΠ να υποχωρεί περίπου 3,3% πέρυσι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη ύφεση σε καιρό ειρήνης από την περίοδο της Μεγάλης Υφεσης. 

Επίσης, στην έκθεση της ΒΡ, ο Ντέιλ αναφέρει ότι τα τελευταία 70 χρόνια θεωρούνται ασήμαντα εάν αναλογιστεί κάποιος τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει το παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα τα επόμενα 10,20,30 χρόνια, ειδικά καθώς ο πλανήτης επιχειρεί μία άνευ προηγουμένου μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με μηδενικές εκπομπές ρύπών. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News