Business & Finance Πέμπτη 8/07/2021, 20:14
ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Τουρκία: Αναγκαία η κεφαλαιακή «ένεση» των κρατικών τραπεζών

Τουρκία: Αναγκαία η κεφαλαιακή «ένεση» των κρατικών τραπεζών

Σε δεινή κατάσταση φαίνεται να βρίσκονται οι κρατικές τράπεζες της Τουρκίας, καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζεται για νέα «ένεση» κεφαλαίου, ενορχηστρώνοντας ταυτόχρονα και σχέδιο για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων επισφαλών δανείων, όπως αποκάλυψαν έξι πηγές από τον τραπεζικό κλάδο της Τουρκίας. 

Οι κρατικές τράπεζες, σε αντίθεση με τις ιδιωτικές που είναι πιο συντηρητικές, διπλασίασαν πέρυσι τις χορηγήσεις δανείων τους, προκειμένου να στηρίξουν την τουρκική οικονομία από την κρίση του κορωνοϊού. 

Τώρα, οι αρχές ζητούν από τους πιστωτικούς ομίλους να προβούν σε νέο γύρο πιστωτικής επέκτασης τους επόμενους μήνες ώστε να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση από κατασκευαστές και άλλους δανειολήπτες.

Το θέμα όμως είναι ότι έχουν στερέψει από κεφάλαια και χρειάζονται τώρα κεφαλαιακή τόνωση, ειδικά εν όψει της προθεσμίας του τέλους Σεπτεμβρίου, οπότε δάνεια που δεν έχουν αποπληρωθεί – συμπεριλαμβανομένων και αυτών από τον κλάδο παροχής υπηρεσιών, θα πρέπει να καταταχθούν στην κατηγορία των μη εξυπηρετούμενων. 

«Οι κρατικές τράπεζες εξάντλησαν κάθε δυνατότητα χρηματοδότησης στη διάρκεια του 2020. Εγινε μία υπερβολικά μεγάλη χρήση των κεφαλαίων τους και τώρα θα πρέπει να ενδυναμωθούν με νέα κεφαλαιακή στήριξη», ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος. 

Τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου δεν ήταν καλά γιατις δύο μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, σε αντίθεση με τις μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες που αποδείχθηκαν κερδοφόρες. Τα καθαρά κέρδη της Halkbank βούλιαξαν 93% στο πρώτο τρίμηνο σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο. 

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε τραπεζίτης, οι τράπεζες έχουν απεγνωσμένη ανάγκη για νέο κεφάλαιο για να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε μία νέα πιστωτική επέκταση. «Το θέμα δεν είναι η κεφαλαιακή τους επάρκεια ή ανάγκες τους σε ρευστότητα. Είναι θέμα της ικανότητάς τους να χορηγήσουν νέα δάνεια για να χρηματοδοτήσουν αναπτυξιακά προγράμματα», εξηγεί ο τραπεζίτης. 
 
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News