Business & Finance Πέμπτη 8/07/2021, 19:34
ΔΙΕΘΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προειδοποίηση ΟΟΣΑ: Οι μεταλλάξεις απειλούν την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας

Προειδοποίηση ΟΟΣΑ: Οι μεταλλάξεις απειλούν την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας

Οι νέες αναζωπυρώσεις της Covid-19 παραμένουν ένας από τους κορυφαίους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, ζητώντας από τις ανεπτυγμένες χώρες να υποστηρίξουν τα εμβολιαστικά προγράμματα των λιγότερο ανεπτυγμένων κρατών.

«Πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε, ώστε να εμβολιάσουμε όσους περισσότερους μπορούμε, σε όλο τον κόσμο. Υπάρχει ειδική ευθύνη των ανεπτυγμένων οικονομιών και δεν είναι μόνο θέμα φιλανθρωπίας ή καλοσύνης, έχει να κάνει με τα ίδια τα συμφέροντα τους τόσο ώστε να βεβαιωθούμε ότι οι πληθυσμοί παραμένουν ασφαλείς και πως η οικονομική ανάκαμψη θα έχει διάρκεια», τόνισε ο Ματίας Κόρμαν, σε δηλώσεις του στο CNBC.

Μάλιστα, όπως εξήγησε, πρόκειται για έναν αγώνα δρόμου που κάνουμε, από τη μία θα πρέπει να εξασφαλίσουμε τους εμβολιασμούς ειδικά στις αναπτυσσόμενες οικονομίες και από την άλλη θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ολοένα και μεγαλύτερο ρίσκο της εμφάνισης και νέων μεταλλάξεων, που μπορεί να παρουσιάσουν όλο και μεγαλύτερα επίπεδα αντίστασης απέναντι στα εμβολιαστικά σκευάσματα που είναι ήδη διαθέσιμα διεθνώς.

Εξάλλου, ο αρνητικός αντίκτυπος της Δέλτα είναι ήδη ορατός με αποτέλεσμα η διασπορά του ιού να επιταχύνεται και πάλι υποχρεώνοντας πολλές χώρες να υιοθετούν πάλι κάποια περιοριστικά μέτρα.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο ο Κόρμαν που ανησυχεί για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα και τις επιπτώσεις στην ανάκαμψη της οικονομίας. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λεμέρ δήλωσε χθες ότι ο μοναδικός κίνδυνος που θα μπορούσε να σταματήσει την ανάκαμψη στη Γαλλία είναι ένα νέο κύμα έξαρσης του κορωνοϊού. 

Αντίστοιχα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επανάλαβε την έκκληση του προς τις πλουσιότερες χώρες να βοηθήσουν τις φτωχότερες με το ζήτημα των εμβολιασμών, προσφέροντας περισσότερα σκευάσματα κυρίως για την κάλυψη των υγειονομικών και των ηλικιωμένων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News