Business & Finance Δευτέρα 5/07/2021, 23:00
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ισλανδία: Ακρως επιτυχημένο το πείραμα των 4 ημερών εργασίας την εβδομάδα

Ισλανδία: Ακρως επιτυχημένο το πείραμα των 4 ημερών εργασίας την εβδομάδα

«Εξαιρετική επιτυχία» είχαν οι μέχρι τώρα δοκιμές της εργασίας τεσσάρων ημερών εργασίας στην Ισλανδία, καθώς προσέφερε σε πολλούς εργαζομένους τη δυνατότητα να μειώσουν τις ώρες εργασίας τους, σύμφωνα με ερευνητές από το βρετανικό think tank Autonomy και το Alda της Ισλανδίας. 

Οι δοκιμές, στη διάρκεια των οποίων οι εργαζόμενοι πληρώθηκαν τους ίδους μισθούς παρά τις λιγότερες ώρες εργασίας, πραγματοποιήθηκαν το διάστημα από το 2015 έως το 2019. Η παραγωτικότητα παρέμεινε στα ίδια επίπεδα ή βελτιώθηκε στους περισσότερους εργασιακούς χώρους, αναφέρουν οι ερευνητές. 

Τέτοιου είδους δοκιμές για λιγότερες ώρες εργασίας έχουν γίνει και σε άλλα μέρη του πλανήτη, όπως στην Ισπανία και από τη Unilever στη Νέα Ζηλανδία. 

Στην Ισλανδία, οι δοκιμές αυτές έγιναν από το Δημοτικό Συμβούλιο του Ρέκιαβικ και από την κυβέρνηση σε έναν αριθμό 2.500 εργαζομένων, που εκπροσώπησε περίπου το 1% του εργαζόμενου πληθυσμού της χώρας. 

Πολλοί εξ αυτών μείωσαν τις ώρες εργασίας τους από 40 σε 35 ή 36, σύμφωνα με τους ερευνητές. Οι δοκιμές αυτές έδωσαν τη δυνατότητα στα εργατικά συνδικάτα να επαναδιαπραγματευθούν τα μοντέλα εργασίας τους και τώρα το 86% του εργατικού δυναμικού της Ισλανδίας είτε εργάζεται λιγότερες ώρες εργασίας με τον ίδιο μισθό είτε έχει εξασφαλίσει το δικαίωμα να εργαστεί λιγότερες ώρες, σύμφωνα πάντα με τους ερευνητές. 

«Η έρευνα αυτή έδειξε ότι η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα δοκιμή που έχει γίνει σε ολόκληρο τον κόσμο για μειωμένο ωράριο εργασίας στο δημόσιο τομέα στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Δείχνει ότι ο δημόσιος τομέας είναι ώριμος να πρωταγωνιστήσει στο μοντέλο των λιγότερων ωρών εργασίας εβδομαδιαίως και θα μπορούσε να δώσει μαθήματα και σε άλλες κυβερνήσεις», αναφέρει ο Γουίλ Στρόνγκ, διευθυντής της έρευνας της Autonomy. 

Aντίστοιχα, η Ισπανία εφαρμόζει πιλοτικά εβδομάδα τεσσάρων ημερών εργασίας σε πολλές επιχειρήσεις στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. 

Επίσης, η Unilever στη Νέα Ζηλανδία έχει δώσει τη δυνατότητα στους εργαζομένους της να μειώσουν τις ώρες εργασίας τους κατά 20% χωρίς να κόψει τους μισθούς σε ένα δοκιμαστικό πρώτο στάδιο. 

Το Μάιο, έκθεση που καταρτίστηκε από την Platform London για την εργασία τεσσάρων ημερών την εβδομάδα έδειξε ότι οι λιγότερες ώρες εργασίας στη Βρετανία θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News