Business & Finance Δευτέρα 5/07/2021, 22:15
ΔΙΕΘΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Σε υψηλό διετίας, στο 17,53%, ο πληθωρισμός τον Ιούνιο

Τουρκία: Σε υψηλό διετίας, στο 17,53%, ο πληθωρισμός τον Ιούνιο

Σε υψηλό δύο ετών, στο 17,53%, εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στην Τουρκία σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, ξεπερνώνας το 17% που είχαν προβλέψει αναλυτές μετά από μία προσωρινή πτωτική «ανάσα», σε μία εξέλιξη που ανάγκασε τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, να δηλώσει ότι μία σειρά από διαρθρωτικά θέματα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. 

Οι τιμές καταναλωτή σε μηνιαία βάση ήταν επίσης υψηλότερες του αναμενομένου, διαμορφούμενες στο 1,94%, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της Τουρκίας, ξεπερνώντας τις προβλέψεις για 1,50%. 

Ο Ερντογάν ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας είναι αποφασισμένη να επιλύσει το θέμα του υψηλού πληθωρισμού και ότι τα διαρθρωτικά θέματα που πυροδοτούν την άνοδο των τιμών καταναλωτή θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. 

Σε διψήφιο νούμερο για περισσότερο από τέσσερα χρόνια, ο πληθωρισμός επιτείνεται ακόμη περισσότερο από την εξασθένηση της τουρκικής λίρας, την έλλειψη αξιοπιστίας σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής και από την αύξηση της ζήτησης, καθώς η οικονομία επιστρέφει από τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας.  

«Η μάχη με τον υψηλό πληθωρισμό απαιτεί τη δημιουργία μίας ειδικής ομάδας που θα αναλάβει το θέμα αυτό. Η κεντρική τράπεζα έχει μία συγκεκριμένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού», δήλωσε ο Ερντογάν μετά από συνάντηση που είχε με το υπουργικό του συμβούλιο, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση λαμβάνει τα αναγκαία μέρα για την ενίσχυση της λίρας. 

Ο πληθωρισμός των τιμών διατροφής έχει αυξηθεί 20% από πέρυσι. 

Τα τελευταία στοιχεία ώθησαν την Goldman Sachs να αναθεωρήσει ανοδικά τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό της Τουρκίας το 2021 στο 16% από 15,5%, ενώ και η Barclays αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της στο 14,8% από 13,8%. 

Επίσης, η Goldman Sachs εκτιμά ότι η κεντρική τράπεζα θα είναι σε θέση να μειώσει ελαφρώς μόνο τα επιτόκια στο τέταρτο τρίμηνο, ενώ η Citigroup δεν προβλέπει πλέον επιτοκιακή μείωση στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News