Business & Finance Παρασκευή 2/07/2021, 15:27
ΚΟΣΜΟΣ

Κούρσα Μπέζος – Μπράνσον για το διάστημα: Ποιος κόβει πρώτος το νήμα

Κούρσα Μπέζος – Μπράνσον για το διάστημα: Ποιος κόβει πρώτος το νήμα

Σαν προσωπικό στόχο έχει θέσει ο Σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον να στείλει πρώτος στο διάστημα το σκάφος της δικής του εταιρείας, της Virgin Galactic, πριν από την Blue Origin του Τζεφ Μπέζος. Και οι δύο εταιρείες έχουν αφιερώσει σχεδόν δύο δεκαετίες διεξάγοντας έρευνες και δοκιμές και έχουν πλέον φτάσει στο τελικό στάδιο. Ο εκκεντρικός επιχειρηματίας Σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον ανακοίνωσε εχθές πως το διαστημικό αεροσκάφος του θα κάνει την παρθενική του πτήση στις 11 Ιουλίου, μόλις 9 μέρες πριν την προγραμματισμένη πτήση της ανταγωνιστικής Blue Origin.

Μόλις λίγες ώρες νωρίτερα, η Blue Origin είχε ανακοινώσει ότι η παρθενική εμπορική πτήση της Blue Origin θα διεξαχθεί στις 20 Ιουλίου, ενώ ήταν ήδη γνωστό ότι ένας από τους επιβάτες θα είναι ο ίδιος ο Τζεφ Μπέζος. Ο Μπέζος θα συνοδεύεται επίσης από τον αδερφό του και τον πλειοδότη της δημοπρασίας του περασμένου μήνα, ο οποίος αγόρασε το πολυπόθητο εισιτήριο για το διάστημα έναντι 28 εκατομμυρίων δολαρίων. Τέταρτη και τελευταία επιβάτης θα είναι η 82χρονη πρώην πιλότος Γουάλι Φανκ, η οποία συμμετείχε το 1961 σε πρόγραμμα αποστολής γυναικών στο διάστημα, το οποίο ωστόσο είχε ακυρωθεί προκαλώντας τότε έντονες αντιδράσεις. Θα πρόκειται για το γηραιότερο άτομο που έχει ποτέ ταξιδέψει στο διάστημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Blue Origin επέλεξε σκόπιμα την 20η Ιουλίου για την παρθενική πτήση, διότι πρόκειται για την 52η επέτειο της προσγείωση του Apollo 11 στο φεγγάρι.

Ο Σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον δεν έχει ακόμη ορίσει ημερομηνία που θα μπει στο διαστημικό αεροσκάφος της εταιρείας του για να ταξιδέψει στο διάστημα, αφού όπως επεσήμανε περιορίζεται από τις υποχρεώσεις των εταιρειών του.

Τα προγραμματισμένα ταξίδια των επόμενων ημερών είναι εξαιρετικά υψηλής σημασίας και για τις δύο εταιρείες, αφού σηματοδοτούν τις πρώτες αδειοδοτημένες εμπορικές πτήσεις στο διάστημα. «Ειλικρινά πιστεύω ότι το διάστημα ανήκει σε όλους μας. Επειτα από 17 χρόνια έρευνας, μηχανολογίας και καινοτομίας, η νέα βιομηxανία εμπορικών πτήσεων στο διάστημα πρόκειται να ανοίξει το σύμπαν στην ανθρωπότητα και να αλλάξει για πάντοτε τον κόσμο», δήλωσε ο Μπράνσον χθες.

Πηγές: Financial Times, the Guardian

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News