Business & Finance Πέμπτη 1/07/2021, 16:06
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού απειλούν την οικονομία της Ευρωζώνης 

Το φαινόμενο της μετάδοσης θα μπορούσε να επιβαρύνει την οικονομική δραστηριότητα της E.E.

Λαγκάρντ: Οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού απειλούν την οικονομία της Ευρωζώνης 

Η οικονομία της Ευρωζώνης μπορεί να έχει αποφύγει το πιο απαισιόδοξο σενάριο το οποίο είχε προβλεφθεί στην αρχή της πανδημίας της Covid-19, ωστόσο ακόμη βρίσκεται αντιμέτωπη με κινδύνους που έχουν να κάνουν με τις μεταλλάξεις του ιού. Τάδε έφη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως επικεφαλής όμως του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου (ESRB).

«Οι βελτιωμένες οικονομικές προοπτικές οι οποίες οφείλονται στην εξέλιξη των προγραμμάτων εμβολιασμών, έχουν ελαττώσει τις πιθανότητες για την εμφάνιση δυσμενών σεναρίων», ανέφερε η Κριστίν Λαγκάρντ, για να τονίσει όμως: «Φυσικά η ανάκαμψη εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με την αβεβαιότητα, εξαιτίας της εξάπλωσης των μεταλλάξεων του ιού». 

Το ESRB σήμερα Πέμπτη δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή του, στη οποία αναφέρει ότι τα περισσότερο χρεωμένα κράτη μέλη, θα είναι δύσκολο να αντέξουν μια ενδεχόμενη αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, μετά τον άνευ προηγούμενου δανεισμό στον οποίο προχώρησαν προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τα μέτρα στήριξης των οικονομιών τους, οι οποίες είχαν πληγεί από την κρίση της πανδημίας. 

Όπως υπογραμμίζει το Συμβούλιο, μια περαιτέρω αύξηση στις αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, ενδεχομένως να πιέσει ανοδικά το κόστος δανεισμού στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. 

«Το φαινόμενο της μετάδοσης, θα μπορούσε να επιβαρύνει την οικονομική δραστηριότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εάν η άνοδος της καμπύλης των αποδόσεων προηγηθεί της οικονομικής ανάκαμψης της Ε.Ε.», σημειώνει η έκθεση. 

«Μια πιο έντονη από αυτή που παρατηρείται επί του παρόντος άνοδος των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις δυναμικές του χρέους, ειδικότερα στις χώρες οι οποίες εισήλθαν στην κρίση της Covid-19, έχοντας ήδη αυξημένα επίπεδα χρέους», καταλήγει στο συμπέρασμα το Συμβούλιο. 

Το ESRB ιδρύθηκε στο ξέσπασμα της προηγούμενης χρηματοπιστωτικής κρίσης και ο ρόλος του είναι να αναγνωρίζει τους μεγαλύτερους κινδύνους στον χρηματοπιστωτικό κλάδο που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. και συγχρόνως να κάνει συστάσεις στις αρχές, αν και αυτές σε καμία των περιπτώσεων δεν είναι δεσμευτικές. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News