Business & Finance Πέμπτη 1/07/2021, 14:53
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Οι κίνδυνοι για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο από την κλιματική αλλαγή 

ΕΚΤ: Οι κίνδυνοι για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο από την κλιματική αλλαγή 

Από κοινού έκθεση δημοσίευσαν σήμερα Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (ESRB), στην οποία γίνεται ανάλυση για ένα ευρύτερο παραγόντων που επηρεάζουν την κλιματική αλλαγή και θέτουν σε κίνδυνο εκατομμύρια εταιρείες στον κόσμο και χιλιάδες χρηματοοικονομικές εταιρείες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην ίδια έκθεση καταγράφονται επίσης οι πιθανοί κίνδυνοι για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα και προσπαθεί να θέσει τις βάσεις για πιο στοχοποιημένη και αποτελεσματική πολιτική δράση.

Η έκθεση προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα κενά βασιζόμενη σε προηγούμενες εργασίες σε αυτόν τον τομέα και καθορίζει τη φύση των φυσικών και των μεταβατικών κινδύνων που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή σε περιοχές, κλα΄δους και επιχειρήσεις. 

«Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν την κρίσιμη και επείγουσα ανάγκη για κλιματικές πολιτικές και οικονομικές μεταβάσεις, όχι μόνο για να διασφαλιστεί η επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού, αλλά και για τον περιορισμό του μακροπρόθεσμου αντίκτυπου στις οικονομίες, τις επιχειρήσεις και τα μέσα διαβίωσης», δήλωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ και του ESRB, Κριστίν Λαγκάρντ.

Η ανάλυση των παραγόντων που οδηγούν στην αλλαγή του κλίματος εντοπίζει τρεις πηγές κινδύνων. 

Πρώτον, η έκθεση σε φυσικούς κινδύνους προκαλούμενους από την κλιματική αλλαγή επικεντρώνονται σε περιφερειακό επίπεδο. Για παράδειγμα η ανάλυση αναφέρει, ότι οι πλημμύρες των ποταμών θα αποτελούν έναν από τους οικονομικά πιο σημαντικούς αλλά και πιο διαδεδομένους κινδύνους κατά τις επόμενες δύο δεκαετίες εντός της Ε.Ε., σε συνδυασμό με τις πυρκαγιές, την αύξηση της θερμοκρασίας και την έλλειψη νερού σε ορισμένες περιοχές. Όπως επισημαίνεται στη έκθεση, περί του 30% των πιστωτικών ανοιγμάτων του τραπεζικού κλάδου της Ευρωζώνης, αφορά εταιρείες που δεν ανήκουν στον χρηματοπιστωτικό κλάδο και οι οποίες είναι εκτεθειμένες στον συνδυασμό αυτών των κινδύνων. 

Δεύτερον, τα ανοίγματα σε εταιρείες με υψηλά επίπεδα ρύπων εκτείνονται σε όλους τους οικονομικούς κλάδους. Τα ανοίγματα σε εταιρείες με υψηλά επίπεδα ρύπων αναλογούν στο 14% των συνολικών ανοιγμάτων του τραπεζικού κλάδου της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με την έκθεση τα ανοίγματα αυτά έχουν να κάνουν κυρίως με τους τομείς της μεταποίησης, της ηλεκτρικής ενέργειας, των μεταφορών και των κατασκευών, είναι επίσης σημαντικά και σε άλλους κλάδους. 

Τρίτον, τα ανοίγματα που αντιμετωπίζουν τους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή επικεντρώνονται σε συγκεκριμένους ευρωπαϊκούς χρηματοοικονομικούς διαμεσολαβητές. Περίπου το 70% των χρηματοδοτικών ανοιγμάτων των τραπεζικών συστημάτων σε επιχειρήσεις που υπόκεινται σε υψηλό ή αυξανόμενο φυσικό κίνδυνο τις επόμενες δεκαετίες, συγκεντρώνονται στα χαρτοφυλάκια μόλις 25 τραπεζών. 

Η μακροπρόθεσμη ανάλυση των σεναρίων για τις τράπεζες, τις ασφαλιστικές εταιρείες και τα επενδυτικά ταμεία της Ε.Ε. υποδηλώνει ότι ο πιστωτικός κίνδυνος και στις αγορές θα μπορούσαν να αυξηθούν αν δεν υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση του παγκόσμιου ΑΕΠ έως και 20% έως το τέλος του αιώνα, εάν ο μετριασμός αυτός αποδειχθεί ανεπαρκής ή αναποτελεσματικός.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News