Business & Finance Πέμπτη 1/07/2021, 14:05
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Νέο ρεκόρ η μεταποίηση τον Ιούνιο – «Εκτινάχθηκε» το κόστος των πρώτων υλών 

Για τον κλάδο της μεταποίησης το μομέντουμ είναι κάτι περισσότερο από θετικό

Ευρωζώνη: Νέο ρεκόρ η μεταποίηση τον Ιούνιο – «Εκτινάχθηκε» το κόστος των πρώτων υλών 

Το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ καταρρίπτει η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, καθώς και τον Ιούνιο τον τελευταίο μήνα του α΄ εξαμήνου του 2021 σημείωσε νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ, την ίδια ώρα που το κόστος των πρώτων υλών κυμάνθηκε επίσης σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας της IHS Markit, ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών ΡΜΙ για τη μεταποίηση ανέβηκε στις 63,4 μονάδες τον Ιούνιο, από 63,1 μονάδες τον Μάιο, υψηλότερα από την προκαταρκτική του ανάγνωση στις 63,1 μονάδες και η υψηλότερη τιμή από τον Ιούνιο του 1997, όταν και άρχισαν να καταγράφονται στοιχεία για την εν λόγω έρευνα. 

Την ίδια ώρα όμως, το κόστος των πρώτων υλών εκτινάχθηκε στις 88,5 μονάδες, από 87,1 μονάδες τον Μάιο -επίπεδο που συνιστά επίσης ιστορικό υψηλό ρεκόρ για τη συγκεκριμένη μέτρηση-, εξαιτίας της έλλειψης που παρατηρείται στα εμπορευματοκιβώτια και τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες που έχει αφήσει «κληρονομιά» η πανδημία. Η συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών των πρώτων υλών έχει πυροδοτήσει έναν νέο κύκλο σκεπτικισμού, σχετικά με το αν το κόστος αυτό μετακυλιστεί στους καταναλωτές, κάτι που ισοδυναμεί με αύξηση των προϊόντων και συνεπακόλουθα άνοδο του πληθωρισμού. 

Για τον κλάδο της μεταποίησης το μομέντουμ είναι κάτι περισσότερο από θετικό, καθώς ήταν από τους κλάδους που μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας και των lockdowns, παρέμεινε εν ενεργεία, σε αντίθεση με τον κλάδο των υπηρεσιών του οποίου ένα μεγάλο μέρος του παρέμεινε κλειστό, απόρροια των κυβερνητικών περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή της μετάδοσης της πανδημίας. 

«Η μεταποίηση συνέχισε να αναπτύσσεται τον Ιούνιο με ρυθμό που δεν έχει καταγραφεί ποτέ στην σχεδόν 24χρονη ιστορία της έρευνας, καθώς η περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων ενίσχυσε τη ζήτηση», ανέφερε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος στην IHS Markit. «Ωστόσο η πρόσφατη αύξηση της ζήτησης σε συνδυασμό με την περιορισμένη διαθεσιμότητα των αποθεμάτων και τα προβλήματα στις μεταφορές, οδήγησαν τις βιομηχανικές τιμές σε επίπεδα τα οποία στην ιστορία της έρευνας δεν έχουν εμφανισθεί ποτέ», συμπλήρωσε. 

Ανεργία

Στο μεταξύ σε ξεχωριστή ανακοίνωση που εξέδωσε η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat, δημοσιοποίησε τα στοιχεία για την ανεργία στην Ευρωζώνη τον Μάιο, με το ποσοστό να υποχωρεί στο 7,9%, από 8,1% τον Απρίλιο. 

Η σταδιακή άρση των μέτρων και το άνοιγμα του κλάδου των υπηρεσιών, δημιούργησε ανάγκες για περισσότερο προσωπικό στις επιχειρήσεις, κάτι που αποτυπώθηκε στην υποχώρηση του ποσοστού ανεργίας στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News