Business & Finance Τρίτη 29/06/2021, 18:47
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Επιβράδυνση του πληθωρισμού, υψηλότερα όμως από τον στόχο της ΕΚΤ

Η ξαφνική άνοδος των τιμών θα μπορούσε να φέρει τον πληθωρισμό κοντά στο 4% το β΄ εξάμηνο του 2021

Γερμανία: Επιβράδυνση του πληθωρισμού, υψηλότερα όμως από τον στόχο της ΕΚΤ

Κατέβασε ταχύτητα ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας σήμερα, ωστόσο παρέμεινε όπως και τον Μάιο υψηλότερα από τον μακροχρόνιο στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, πλησίον αλλά ελαφρώς χαμηλότερα του 2%. 

Όπως δείχνει η έκθεση που δημοσιοποίησε σήμερα Τρίτη η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της χώρας, οι εναρμονισμένες τιμές καταναλωτή (προκειμένου να συγκρίνονται με τα στοιχεία πληθωρισμού από τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης), έτρεξαν σε ετήσια βάση με ρυθμό 2,1% τον Ιούνιο, από 2,4% ένα μήνα νωρίτερα, ρυθμός σύμφωνος με τις προβλέψεις των αναλυτών του Reuters. Παράλληλα όπως έδειξαν τα ίδια στοιχεία ο μη εναρμονισμένος πληθωρισμός επίσης επιβραδύνθηκε στο 2,3% τον Ιούνιο, από 2,5% τον Μάιο.
 
Τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό της Γερμανίας δεν περιλαμβάνουν το εναρμονισμένο ποσοστό για τον δομικό πληθωρισμό που αφαιρεί τα περισσότερο ευμετάβλητα στοιχεία του δείκτη, όπως το κόστος της ενέργειας και των τροφίμων. Ωστόσο, η ανάλυση των μη εναρμονισμένων δεδομένων έδειξαν ότι ο πληθωρισμός για την ενέργεια και τα τρόφιμα ενισχύθηκε ελαφρώς τον Ιούνιο, ενώ οι τιμές για τα ενοίκια και τα αγαθά διατήρησαν τον ίδιο ρυθμό.

«Οι ενδείξεις ότι η υποκείμενη πίεση στις τιμές αυξάνεται ελαφρώς, αυξάνονται», δήλωσε ο οικονομολόγος της Commerzbank, Μάρκο Βάγκνερ, προσθέτοντας ότι η ένδυση, οι διανυκτερεύσεις και οι επισκέψεις στα εστιατόρια έχουν ακριβύνει αισθητά. 

Νωρίτερα τον Ιούνιο, η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας, αναθεώρησε τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό στο 2,6% φέτος, ρυθμός ο ταχύτερος από το 2008.

Η Bundesbank σταθερά υποβαθμίζει την άνοδο του πληθωρισμού, υποδεικνύοντας κυρίως τις τιμές της ενέργειας και τις φορολογικές επιπτώσεις για την άνοδο αυτή. Χωρίς τα στοιχεία αυτά, ο πληθωρισμός θα ανέλθει μόλις στο 1%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και πολύ κάτω από το επίπεδο του 2019, υποστηρίζει.

Η ξαφνική άνοδος των τιμών, η οποία θα μπορούσε να φέρει τον πληθωρισμό κοντά στο 4% το β΄ εξάμηνο του 2021, μπορεί να επηρεάσει τη γενικότερη αντίληψη των αγορών μετά από μια μακρά περίοδο χαμηλού πληθωρισμού και να επηρεάσει τη συμπεριφορά των καταναλωτών. Για να υπογραμμίσουν  τον προσωρινό χαρακτήρα της αύξησης των τιμών, τόσο η κεντρική τράπεζα όσο και η κυβέρνηση αναφέρουν ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει ξανά το επόμενο έτος, παρά την αναμενόμενη ισχυρή οικονομική ανάκαμψη.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News