Business & Finance Τρίτη 29/06/2021, 12:52
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Σε υψηλό 21 ετών «εκτινάχθηκε» το οικονομικό κλίμα

Στη Γερμανία ο σχετικός δείκτης σημείωσε ιστορικό υψηλό ρεκόρ

Ευρωζώνη: Σε υψηλό 21 ετών «εκτινάχθηκε» το οικονομικό κλίμα

Η επιτάχυνση των προγραμμάτων εμβολιασμού και η περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών που επιφέρουν, σε συνδυασμό με τη βελτίωση των προσδοκιών σε όλους τους κλάδους και ιδιαιτέρως σε αυτούς των υπηρεσιών και των λιανεμπορίου, είχε σαν αποτέλεσμα το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο, ούτε λίγο ούτε πολύ, να «εκτιναχθεί» σε υψηλό 21 ετών. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Γερμανία ο σχετικός δείκτης σημείωσε ιστορικό υψηλό ρεκόρ, ενώ στις έξι μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης, μόνο στην Ισπανία υποχώρησε ελαφρώς σε αντίθεση με τις υπόλοιπες πέντε όπου σημείωσε άνοδο σε σχέση με τον Μάιο. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τα οποία δημοσιοποιήθηκαν σήμερα Τρίτη, ο συνδυασμένος δείκτης του επιχειρηματικού και καταναλωτικού κλίματος στην Ευρωζώνη ανέβηκε στις 117,9 μονάδες τον τρέχοντα μήνα, από 114,5 μονάδες τον Μάιο, ξεπερνώντας και τις εκτιμήσεις των αναλυτών του Reuters που έκαναν λόγο για τιμή στις 116,5 μονάδες. 

Αισθητή μεταβολή παρουσίασε ο υποδείκτης που αντανακλά το κλίμα στον κλάδο των υπηρεσιών -τον μεγαλύτερο κλάδο της Ευρωζώνης ο οποίος αντιπροσωπεύει τα δύο τρίτα της οικονομικής της παραγωγής-, φθάνοντας στις 17,9 μονάδες, από 11,3 μονάδες τον Μάιο, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών, στις 14,8 μονάδες. 

Για το λιανεμπόριο ο αντίστοιχος δείκτης, ανήλθε στις 4,5 μονάδες, από 0,5 μονάδες τον Μάιο, ενώ ο δείκτης που αφορά τις προσδοκίες για τις τιμές πώλησης στη μεταποίηση έφθασε στις 36 μονάδες τον Ιούνιο, έναντι 29,9 μονάδων έναν μήνα νωρίτερα, τιμή που συνιστά ιστορικό υψηλό ρεκόρ, από το 1985 όταν και άρχισαν να καταγράφονται τα δεδομένα για την εν λόγω έρευνα.  

Αντίστοιχα όμως οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό για το διάστημα των επόμενων δώδεκα μηνών, διαμορφώθηκαν σε υψηλό επίπεδο με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 24,7 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 μηνών. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News