Business & Finance Δευτέρα 28/06/2021, 20:56
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ε.Ε.: Εκταμιεύθηκαν τα πρώτα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης 

Ε.Ε.: Εκταμιεύθηκαν τα πρώτα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης 

Τα πρώτα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκταμιεύθηκαν σήμερα Δευτέρα, προς 16 χώρες μέλη, ανάμεσά τους οι Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Εσθονία και Τσεχία. 

«Είμαι πολύ χαρούμενος που καταφέραμε να ξεκινήσουμε τις εκδόσεις (χρέους) NextGenerationEU όπως είχαμε προγραμματίσει», ανέφερε σε δήλωσή του ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε., Γιοχάνες Χαν.

Το Ταμείο Ανάκαμψης γνωστό ως NextGenerationEU ύψους 800 δισ. ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από εκδόσεις χρέους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα δοθεί στα 27 κράτη μέλη με τη μορφή επιχορηγήσεων και δανείων με χαμηλό κόστος δανεισμού. Στόχος είναι η στήριξη των οικονομιών μετά την κρίση της πανδημίας, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας καθώς και με τη μετάβαση των οικονομιών σε ένα μέλλον πιο ψηφιακό και πράσινο.  

Τα πρώτα αυτά κεφάλαια θα χρηματοδοτήσουν 41 εθνικά και περιφερειακά προγράμματα που στοχεύουν στη γεφύρωση του χάσματος από τα μέτρα στήριξης στις μακροπρόθεσμες επενδύσεις, μέσω μέτρων για την ενίσχυση των συστημάτων υγείας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας ή την παροχή επενδυτικής στήριξης στις επιχειρήσεις.

Το Ταμείο Ανάκαμψης θα υποστηρίξει επίσης έργα που συμβάλλουν στη μείωση της οικονομικής ανισότητας εντός της Ε.Ε. – χρηματοδότηση γνωστή με την ορολογία ως «χρηματοδότηση συνοχής». Οι χώρες μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαια για την επανεκκίνηση έργων που χρονολογούνται από τον Φεβρουάριο του 2020.

Για να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση των Βρυξελλών, κάθε κυβέρνηση πρέπει να καθορίσει πώς θα διαθέσει τα κεφάλαια, έχοντας τον περιορισμό ότι τουλάχιστον το 37% πρέπει να κατευθυνθεί στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και τουλάχιστον το 20% προς την ψηφιοποίηση της οικονομίας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News