Business & Finance Σάββατο 26/06/2021, 17:00
ΕΡΓΑΣΙΑ

Πώς θα γίνει η επιστροφή στην εργασία από το φθινόπωρο

Πώς θα γίνει η επιστροφή στην εργασία από το φθινόπωρο
Το Μάρτιο του 2020, δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί άρχισαν να εργάζονται από το σπίτι προκειμένου να αποφύγουν την έκθεσή τους στην εξάπλωση της Covid-19. Τον Απρίλιο του 2020, το 70% των Αμερικανών «σε μόνιμη ή περιστασιακή βάση» υιοθέτησε το μοντέλο της εξ αποστάσεως εργασίας, σύμφωνα με στοιχεία της Gallup. Σήμερα, το ποσοστό αυτό κυμαίνεται κοντά στο 56%, παρότι το 61% δηλώνει ότι προτιμά να εργάζεται από το σπίτι. 

Τώρα, οι επιχειρήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο σχεδιάζουν να φέρουν ξανά στο γραφείο τους εργαζομένους τους. Ερευνα που διενεργήθηκε σε ένα δείγμα 350 εργαζομένων από την εταιρεία LaSalle Network έδειξε ότι το 70% σχεδιάζει να επαναφέρει τους εργαζομένους στο γραφείο από το φετινό φθινόπωρο. 

Υβριδική εργασία 

Μεγάλα ονόματα, όπως Microsoft, Apple και Google υποστηρίζουν ότι θα χρησιμοποιήσουν το υβριδικό μοντέλο εργασίας, όπου οι εργαζόμενοι θα εργάζονται και από το γραφείο και από το σπίτι. Τα ανώτατα επιχειρηματικά στελέχη δεν πιστεύουν ότι η τάση εξ αποστάσεως εργασία θα είναι προσωρινή. Το 77% των ερωτηθένων στην έρευνα της LaSalle πιστεύουν ότι οι εργαζόμενοι θα χρησιμοποιήσουν ένα υβριδικό μοντέλο το επόμενο έτος. 

Η Αρμι Γουέμπ, ιδρύτρια του Future Today Institute, αναφέρει ότι επειδή ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεις θα υιοθετήσει το υβριδικό μοντέλο εργασίας, η εβδομάδα εργασίας στο γραφείο θα περιοριστεί από την Τρίτη έως και την Πέμπτη. «Αυτό σημαίνει συμφόρηση στους δρόμους. Για όσους μετακινούνται με αυτοκίνητο, αυτό σημαίνει ότι θα είναι κόλαση στους δρόμους», λέει χαρακτηριστικά. Το μποτιλιάρισμα θα αυξήσει τον χρόνο μετακίνησης των εργαζομένων προς τον τόπο εργασίας τους αφαιρώντας πολύτιμο προσωπικό χρόνο στον οποίο συνήθισαν κατά τη διαρκεια της πανδημίας οι εργαζόμενοι δουλεύοντας από το σπίτι τους. Η ίδια επισημαίνει ότι η κατάσταση αυτή θα αυξήσει τη νευρικότητα και την κόπωση των εργαζομένων και ως εκ τούτου θα έχει αντίκτυπο στις επιχειρήσεις. 

Η Αρμι Γουέμπ αναφέρει ακόμη ότι οι επόμενοι 24 μήνες θα είναι καθοριστικοί καθώς θα δώσουν το νέο προσανατολισμό που θα έχει εφεξής η εργασία. Στο διάστημα αυτό, ειδικοί σε θέματα εργασίας αναφέρουν ότι τα ανώτατα στελέχη θα πρέπει να θέσουν διάφορα ερωτήματα στους εργαζομένους όπως από πού θέλουν να εργάζονται και πόσο συχνά θέλουν να μεταβαίνουν στο γραφείο. «Για πολλούς εργοδότες, το διάστημα αυτό θα έχει κάποιο είδος αγωνίας για το τι μέλλει γενέσθαι. Εάν για παράδειγμα οι εργαζόμενοι θέλουν να επιστρέψουν σε πλήρη εργασία στον χώρο γραφείου, δηλ πέντε ημέρες την εβδομάδα, αυτό θα αποτελέσει πηγή αγωνίας», αναφέρουν ειδικοί. 

Πρόσφατη έρευνα της Morning Consult για λογαριασμό της Prudential έδειξε ότι το 87% των Αμερικανών εργαζομένων προτιμούν να συνεχίσουν να εργάζονται από το σπίτι τουλάχιστον μία ημέρα της εβδομάδα. Μεταξύ όλων των εργαζομένων, το 68% θεωρούν ότι το υβριδικό μοντέλο εργασίας είναι το καλύτερο. Ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι το 42% των εργαζομένων που δουλεύουν από το σπίτι τους ανέφεραν ότι εάν ο εργοδότης τους δεν τους προσφέρει την επιλογή της εξ αποστάσεως εργασίας, τότε θα αναζητήσουν μία θέση εργασίας σε άλλη επιχείρηση που προσφέρει αυτή την επιλογή. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News