Business & Finance Σάββατο 26/06/2021, 12:52
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί τα βρετανικά σούπερ μάρκετ ξεμένουν από φρέσκα προϊόντα

Ο αντίκτυπος του Brexit, σε συνδυασμό με την Covid

Γιατί τα βρετανικά σούπερ μάρκετ ξεμένουν από φρέσκα προϊόντα

Τον κίνδυνο σημαντικών ελλείψεων στα ράφια των σούπερ μάρκετ αντιμετωπίζει το Ηνωμένο Βασίλειο, εν μέσω της κατάρρευσης των εφοδιαστικών αλυσίδων, ως απόρροια τόσο της πανδημίας όσο και του Brexit.

Σύμφωνα με τα συνδικάτα, αυτή την στιγμή o βρετανικός κλάδος των logistics έχει έλλειμμα 100.000 οδηγών φορτηγών, γεγονός το οποίο καθιστά εξαιτικά δύσκολο τον ανεφοδιασμό των καταστημάτων.

Βασική πηγή του προβλήματος είναι το Brexit, καθώς οι διαδικασίας έκδοσεις προσωρινών αδειών εργασίας για χιλιάδες αλλοδαπούς οδηγούς χαρακτηρίζονται ως κάτι περισσότερο από μακρόσυρτες.

Την ίδια ώρα, περαιτέρω προβλήματα δημιουργούνται από την ευρυτερη κατάσταση του παγκόσμιου εμπορίου, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού έχει οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής και αύξηση της ζήτησης. 

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης ζήτησε από τις εταιρείες μεταφορών να μην περιμένουν τις άδειες εργασίες των ξένων εργαζόμενων και να προσλάβουν ντόπιους οδηγούς, προκειμένου να καλυφθεί έστω και προσωρινά το κενό της αγοράς.

«Τα σούπερ μάρκετ ήδη αναφέρουν ότι δεν λαμβάνουν τις ακριβείς ποσότητες παραγγελιών, με αποτέλεσμα να καταγράφονται σημαντικές ελλείψεις» δήλωσε ο Ρίτσαρντ Μπουρνέτ, επικεφαλής της Ένωσης Οδικών Μεταφορών.

Η βιομηχανία των βρετανικών logistics, μέχρι στιγμής, θεωρείται η «Νο.1» χαμένη από το Brexit, καθώς ένα μεγάλο μέρος των οδηγών προερχόταν από τις χώρες της Ε.Ε.

Την ίδια ώρα, τα περισσότερα φρέσκα προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ ήταν ευρωπαϊκής προέλευσης και εισάγονταν από την ηπειρωτική Ευρώπη. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News