Business & Finance Πέμπτη 24/06/2021, 22:16
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σνάμπελ (ΕΚΤ): Αρνητική στην πρόωρη απόσυρση των κυβερνητικών μέτρων στήριξης 

Οι εντάσεις έκαναν την εμφάνισή τους αυτήν την εβδομάδα

Σνάμπελ (ΕΚΤ): Αρνητική στην πρόωρη απόσυρση των κυβερνητικών μέτρων στήριξης 

Έκκληση εκ νέου απηύθυνε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προς στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, να μην αποσύρουν νωρίς τα μέτρα στήριξης που έχουν εξαπολύσει για να στηρίξουν τις οικονομίες τους μετά την κρίση της πανδημίας. 

Αυτή τη φορά ήταν το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Ισαμπέλ Σνάμπελ, η οποία δεσμεύθηκε ότι αυτή και οι συνάδελφοί της θα κάνουν ό, τι χρειάζεται για να διατηρήσουν την οικονομική ανάκαμψη, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να μην υπονομεύσουν τις προσπάθειές τους, εφαρμόζοντας πιο αυστηρή δημοσιονομική πολιτική.

«Το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί είναι η στήριξη να λήξει πρόωρα. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι από την πλευρά της νομισματικής πολιτικής, θα κάνουμε τα πάντα για να το αποφύγουμε», δήλωσε η Σνάμπελ κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης σήμερα Πέμπτη.

«Ίσως θα πρέπει να ανησυχούμε περισσότερο για τη δημοσιονομική πολιτική», προσέθεσε, λέγοντας ότι σε ορισμένες χώρες «έχει ανοίξει ήδη η συζήτηση σχετικά με την ενοποίηση των δημοσιονομικών, η οποία ενδεχομένως να έχει έρθει πραγματικά πολύ νωρίς».

Οι εντάσεις έκαναν την εμφάνισή τους αυτήν την εβδομάδα όταν ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι -πρώην διοικητής της ΕΚΤ-, επέμεινε ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ευρωζώνης δεν πρέπει να επιστρέψουν στα προ πανδημίας πλαίσια. 

Η τοποθέτηση αυτή έρχεται σε πλήρη αντιπαράθεση με τον Άρμιν Λάσετ, το φαβορί για πολλούς να αντικαταστήσει την Άγκελα Μέρκελ, ο οποίος δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι πολιτικές σταθερότητας θα πρέπει να τερματίσουν όταν οι επιπτώσεις της πανδημίας στην παγκόσμια οικονομία δεν θα υφίστανται, άποψη με την οποία είναι σύμφωνος και ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Γκέρνοτ Μπλούμελ.

Η Σνάμπελ υπαινίχθηκε επίσης ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να διατηρήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ευελιξία στα προγράμματα αγοράς ομολόγων όταν λήξει το τρέχον πρόγραμμα για την πανδημία ύψους 1,85 τρισ. ευρώ.

Η ευελιξία του προγράμματος αγορών έκτακτης ανάγκης για την πανδημία ήταν πολύ σημαντική και «υπάρχει ο κίνδυνος να εμφανιστούν ξανά τέτοιες περίοδοι κατακερματισμού. Πρέπει να σκεφτούμε πολύ προσεκτικά για το πώς θα τις αντιμετωπίσουμε», κατέληξε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News