Business & Finance Τετάρτη 23/06/2021, 16:01
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα εμβόλια τονώνουν την οικονομία: Σε υψηλά 15 ετών η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη

Η ανάκαμψη είναι πλέον στο σύνολο της οικονομίας

Τα εμβόλια τονώνουν την οικονομία: Σε υψηλά 15 ετών η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη

Με τα εμβολιαστικά προγράμματα να «τρέχουν» και τα περιοριστικά μέτρα να χαλαρώνουν, η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη ανέβασε στροφές. Καθώς η ζήτηση στον κυρίαρχο τομέα υπηρεσιών ανέκαμψε αισθητά τον Ιούνιο, ο ιδιωτικός τομέας συνολικά αναπτύχθηκε με τους ταχύτερους ρυθμούς εδώ και 15 χρόνια. 

Η καθιερωμένη έρευνα της IHS Markit αποκαλύπτει ότι η νομισματική ένωση μπορεί να αισιοδοξεί για πιο δυναμική ανάκαμψη όσο προχωράει πιο κοντά και στον στόχο της προστασίας του πληθυσμού της από την Covid-19 μέσω των εμβολίων. Ο σύνθετος δείκτης PMI για τη δραστηριότητα στις υπηρεσίες και τη μεταποίηση έκανε άλμα από τις 57,1 στις 59,2 μονάδες αυτόν τον μήνα- τα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2006. Πέρασε δε με άνεση τον πήχυ των προσδοκιών των αναλυτών, που είχε τοποθετηθεί στις 58,8 μονάδες και απέχει αισθητά από το όριο των 50 μονάδων, που διακρίνει την ύφεση από την ανάπτυξη. 

«Η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύσσεται με ρυθμούς που είχαμε να δούμε εδώ και 15 χρόνια, καθώς οι επιχειρήσεις βλέπουν τη ζήτηση να εκτινάσσεται. Η ανάκαμψη είναι πλέον στο σύνολο της οικονομίας, περνώντας από τη μεταποίηση στον κρίσιμο τομέα των υπηρεσιών» τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit, Κρις Γουίλιαμσον. 

Ο επιμέρους δείκτης των υπηρεσιών, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, σκαρφάλωσε από τις 55,2 στις 58 μονάδες, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2018 και ελαφρώς υψηλότερα από την πρόβλεψη των ειδικών σε έρευνα του Reuters, που τον ήθελε στις 57,8 μονάδες. Ο υποδείκτης νέων υπηρεσιών εκτινάχθηκε στα υψηλά 14 ετών των 57,7 μονάδων. 

Η μεταποίηση την ίδια ώρα έπιασε και πάλι τους ρυθμούς – ρεκόρ του Μαΐου, με τον δείκτη της στις 63,1 μονάδες- κόντρα στις εκτιμήσεις για πτώση του στις 62,1 μονάδες. Ο υποδείκτης της παραγωγής ενισχύθηκε ελαφρά στις 62,4 από 62,2 μονάδες. Περαιτέρω νοδο είχαμε όμως και στο κόστος των εισαγόμενων πρώτων υλών, με τον σχετικό δείκτη στις 88 από 87,1 μονάδες. Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 1997, όταν και άρχισαν οι σχετικές έρευνες της Markit. 

Όπως προειδοποίησε και ο Κρις Γουίλιαμσον η κορυφαία πρόκληση σήμερα για την Ευρωζώνη, αλλά και συνολικά την παγκόσμια οικονομία είναι οι μεγάλες ελλείψεις που καταγράφονται σε σειρά πρώτων υλών και οι οποίες απογειώνουν τις τιμές. Σε ορισμένους τομείς αγκάθι, όπως σημείωσε, είναι και οι ελλείψεις σε προσωπικό. Παρόλα αυτά οι ελπίδες ότι τα χειρότερα της πανδημίας έχουν παρέλθει, έχουν ως αποτέλεσμα οι ανησυχίες αυτές να μπαίνουν προς το παρόν στην άκρη και η αισιοδοξία, όπως αποτυπώνεται στον δείκτη μελλοντικών προοπτικών, να ενισχύεται στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2012. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News