Business & Finance Δευτέρα 21/06/2021, 08:30
ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Το φιλόδοξο σχέδιό της να γίνει παραγωγός οίνου εφάμιλλος του Μπορντό

Κίνα: Το φιλόδοξο σχέδιό της να γίνει παραγωγός οίνου εφάμιλλος του Μπορντό

Mε κίνητρο την αύξηση των εξαγωγών οίνου, η Κίνα φιλοδοξεί να μετατρέψει την πρώτη σε παραγωγή κρασιού περιοχή της Νίνγκξια σε ανταγωνίστρια του Μπορντό της Γαλλίας. 

Εως το 2035, η περιοχή αυτή της Κίνας αναμένεται να παραγάγει 600 εκατ. φιάλες κρασιού αξίας 3,12 δισ.δολαρίων, σύμφωνα με σχέδιο της κεντρικής κυβέρνησης που παρουσιάστηκε στα τέλη Μαίου. «Εάν πράγματι ο στόχος αυτός επιτευχθεί, τότε η περιοχή Νίνγκξια της Κίνας θα μετατραπεί σε μία διεθνώς σημαντική παραγωγική ζώνη εφάμιλλη του Μπορντό», δηλώνει ο Σούι Πενγκφέι, διευθυντής διεθνούς συνεργασίας του κινεζικού υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης. 

Η επαρχία Νίνγκξια αποτελεί μία από τις πολλές πλούσιες σε αμπελώνες περιοχές της Κίνας, όμως η ιδιαιτερότητά της είναι η μεγάλη ποικιλία σταφυλιών που είναι αντίστοιχη με αυτή του Μπορντό ή της Κοιλάδας Νάπα στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. 

Ωστόσο, ακόμη και εάν υλοποιηθεί ο 15ετής στόχος του Πεκίνου και η ετήσια παραγωγή οίνου της εν λόγω περιοχής υπερτετραπλασιαστεί, τα νούμερα θα είναι πολύ δύσκολο να συναγωνιστούν τα αντίστοιχα της Γαλλίας. Αρκεί να σημειωθεί ότι το Μπορντό παρήγαγε 522 εκατ. φιάλες κρασιού αξίας 3,5 δισ.ευρώ (4,16 δισ.δολαρίων) πέρυσι, σύμφωνα με τη γαλλική ένωση οινοπαραγωγών.  

Οπως και πολλά άλλα σχέδια της Κίνας, έτσι και αυτό για την παραγωγή οίνου στερείται λεπτομερειών ως προς την υλοποίησή του. 

Πέρυσι, στη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, οι εξαγωγές οίνου της Νίνγκξια αυξήθηκαν 46,4% στα 414.100 δολάρια, σύμφωνα με την τοπική τελωνειακή ένωση, με βασικούς προορισμούς τις ΗΠΑ, την Ε.Ε., την Αυστραλία και την Ιαπωνία. Επίσης, πέρυσι πραγματοποιήθηκαν και κάποιες εξαγωγές προς τον Καναδά. 

Η Κίνα αποτελεί την έκπτη χώρα παγκοσμίως στην κατανάλωση κρασιού και δέκατη στην παραγωγή με βάση τα λίτρα, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Οίνου. Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι η κατανάλωση κρασιού στην Κίνα έχει μειωθεί τα τελευταία έτη, κυρίως λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών και της χαμηλής παραγωγικότητας. «Τα θέματα αυτά καθιστούν την κινεζική αγορά οίνου λιγότερο ανταγωνιστική σε σχέση με τα εισαγόμενα κρασιά», εκτιμά ο διεθνής οργανισμός. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News