Business & Finance Τετάρτη 2/12/2020, 14:23
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Σε υψηλά 5ετίας οι περικοπές θέσεων παγκοσμίως

Τράπεζες: Σε υψηλά 5ετίας οι περικοπές θέσεων παγκοσμίως

Οι ζοφερές επιπτώσεις της πανδημίας, αλλά και η ψηφιακή επανάσταση έρχονται να ανατρέψουν το μοντέλο λειτουργίας των μεγάλων τραπεζών και να οδηγήσουν μεταξύ άλλων σε μαζικές περικοπές θέσεων εργασίας. Σε παγκόσμιο επίπεδο οι περικοπές θέσεων εργασίας στον τραπεζικό τομέα κινούνται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 

Οι ABN Amro Bank και Banco de Sabadell παρουσίασαν τα σχέδιά τους για κατάργηση έως και 4.600 θέσεων εργασίας αυτή την εβδομάδα, ανεβάζοντας τον παγκόσμιο απολογισμό στις 85.540 θέσεις, σύμφωνα με το Bloomberg. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό από το 2015, όταν δραστικές αναδιαρθώσεις σε ορισμένους από τους κορυφαίους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς του κόσμου είχαν οδηγήσει στην κατάργηση 91.448 θέσεων εργασίας.

Οι κινήσεις της ολλανδικής ABN Amro και της ισπανικής Sabadell έρχονται να υπενθυμίσουν ότι η Ευρώπη είναι το επίκεντρο των περικοπών στον κλάδο, αφού οι τράπεζες της ηπείρου καλούνται να αντιμετωπίσουν μεταξύ άλλων και τις πιέσεις από τα αρνητικά επιτόκια.

Για ορισμένες ένα επιπλέον βάρος είναι αυτό των κόκκινων δανείων που έχουν κληρονομήσει από την εποχή της κρίσης χρέους και που τώρα θα μπορούσε να αυξηθεί αισθητά λόγω της πανδημίας και της παράλυσης που προκαλεί σε μεγάλους τομείς της οικονομίας. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News