Business & Finance Πέμπτη 17/06/2021, 22:46
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Πίστωση φόρου 25% στους κατασκευαστές ημιαγωγών 

ΗΠΑ: Πίστωση φόρου 25% στους κατασκευαστές ημιαγωγών 

Την πίστωση φόρου κατά 25% στις επενδύσεις που θα χρηματοδοτήσουν την κατασκευή ημιαγωγών, πρότεινε σήμερα Πέμπτη μια δικομματική ομάδα Γερουσιαστών στο Κογκρέσο, καθώς η Ουάσιγκτον εργάζεται για την αύξηση της παραγωγής στις ΗΠΑ.

Αναφορικά με το κόστος του μέτρου δεν έγινε καμιά αναφορά, το οποίο δεν έχει σχέση με την πρόσφατη προτεινόμενη χρηματοδότηση για τους ημιαγωγούς. Την περασμένη εβδομάδα, η Γερουσία ενέκρινε 52 δισ. δολάρια για την παραγωγή και την έρευνα σε ημιαγωγούς και εξοπλισμό τηλεπικοινωνιών. Από αυτά τα 2 δισ. δολάρια προορίζονται σε ημιαγωγούς που χρησιμοποιούν αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες έχουν τεράστιες ελλείψεις και έχουν κάνει σημαντικές περικοπές στην παραγωγή τους. 

Οι γερουσιαστές δήλωσαν ότι έως και το 70% της διαφοράς του κόστους για την παραγωγή ημιαγωγών στο εξωτερικό προκύπτει από τις ξένες επιδοτήσεις.

«Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να επιτρέψουν στις ξένες κυβερνήσεις να συνεχίσουν να προσελκύουν τις μεταποιητικές εταιρείες στο εξωτερικό, αυξάνοντας τους κινδύνους για την οικονομία μας και κοστίζοντας στους Αμερικανούς εργαζόμενους θέσεις εργασίας με καλές αμοιβές», δήλωσε ο Wyden.

Η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η χρηματοδότηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε 7 έως 10 νέες μονάδες παραγωγής ημιαγωγών στις ΗΠΑ.

Η Ραϊμόντο αναμένει ότι η κρατική χρηματοδότηση θα αποφέρει «150 δισ. δολάρια επιπλέον» σε επενδύσεις στην παραγωγή τσιπ και στην έρευνα, με συνεισφορά της πολιτείας και ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Η πίστωση φόρου θα μπορούσε να ωφελήσει την Taiwan Semiconductor Manufacturing, η οποία κατασκευάζει ένα εργοστάσιο ημιαγωγών αξίας 12 δισ. δολαρίων στην Αριζόνα και την ολλανδική εταιρεία NXP Semiconductors, καθώς και αμερικανικές εταιρείες όπως η Intel και Micron Technology.

moneyreview.gr με πληοροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News