Business & Finance Τετάρτη 16/06/2021, 20:49
ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ

Kομισιόν: Πράσινο φως στα εθνικά σχέδια Πορτογαλίας και Ισπανίας

Kομισιόν: Πράσινο φως στα εθνικά σχέδια Πορτογαλίας και Ισπανίας

Το πράσινο φως έδσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα δύο πρώτα εθνικά σχέδια ανάκαμψης από την πανδημία του κορωνοϊού, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.

Για την Πορτογαλία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι αξιολογεί θετικά το εθνικό της σχέδιο, συνολικού ύψους 16,6 δισ. ευρώ. «Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς την εκταμίευση από την Ε.Ε. επιχορηγήσεων 13,9 δισ. ευρώ και δανείων 2,7 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF), κατά την περίοδο 2021-2026», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Το σχέδιο της Πορτογαλίας αφιερώνει το 38% του συνόλου του σε μέτρα που υποστηρίζουν τους κλιματικούς στόχους και το 22% σε μέτρα που υποστηρίζουν την ψηφιακή μετάβαση, σύμφωνα με την αξιολόγηση της Κομισιόν. 

Οσον αφορά στην Ισπανία, η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι αξιολογεί θετικά το εθνικό της σχέδιο ανάκαμψης, συνολικού ύψους 69,5 δισ. ευρώ. «Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς την εκταμίευση από την ΕΕ, επιχορηγήσεων 69,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF) κατά την περίοδο 2021-2026», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η αξιολόγηση της Επιτροπής διαπιστώνει ότι το σχέδιο της Ισπανίας αφιερώνει το 40% του συνόλου σε μέτρα που υποστηρίζουν τους κλιματικούς στόχους και το 28% σε μέτρα για την ψηφιακή μετάβαση.

Τα σχέδια της Πορτογαλίας και της Ισπανίας αξιολογήθηκαν βάσει των κριτηρίων που ορίζονται στον κανονισμό του Ταμείου Ανάκαμψης. Ειδικότερα, εξετάστηκε αν οι επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στα εθνικά τους σχέδια υποστηρίζουν τη στροφή στην πράσινη και ψηφιακή οικονομια, εάν συμβάλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων που εντοπίστηκαν στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο και αν ενισχύουν την αναπτυξιακή δυναμική, τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και την οικονομική και κοινωνική ανθεκτικότητα.

Η τελική έγκριση των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης θα πρέπει να δοθεί από το Συμβούλιο της ΕΕ μέσα στον επόμενο μήνα, προκειμένου να ξεκινήσουν οι πρώτες προχρηματοδοτήσεις (13% του συνολικού ύψους των εθνικών σχεδίων).

Σε μία συμβολική κίνηση, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ταξίδεψε σήμερα στη Λισαβόνα και στη Μαδρίτη για να ανακοινώσει τα θετικά νέα και αύριο αναμένεται να μεταβεί στην Αθήνα. Τις επόμενες δύο ημέρες θα επισκεφθεί επίσης τη Δανία και το Λουξεμβούργο. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News