Business & Finance Τετάρτη 16/06/2021, 12:35
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψεύτικο χαμόγελο στη δουλειά; Ο «Big Brother» θα το ξέρει

Ψεύτικο χαμόγελο στη δουλειά; Ο «Big Brother» θα το ξέρει

Έχετε εργαστεί επί 12 ώρες, νιώθετε καταβεβλημένοι, ίσως και αγανακτισμένοι; Αναμφβίβολα όλα αυτά τα συναισθήματα θα είναι «ζωγραφισμένα» στο πρόσωπό σας. Στην Κίνα, ωστόσο, κάποιοι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να κρύβουν ακόμη και την κούραση. Ειδικά εάν εργάζονται για μία από τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Business Insider η κινεζική εταιρεία Taigusys έχει αναπτύξει ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, που αναγνωρίζει τα συναισθήματα. Το σύστημα εντοπίζει και παρακολουθεί τις εκφράσεις του προσώπου και δίνει αναφορές για το πώς αισθάνονται. Μεταξύ των πελατών της Taigusys είναι κολοσσοί, όπως οι Huawei, China Mobile, China Unicom και PetroChina. Δεν είναι σαφές εάν όλοι οι πελάτες της εταιρείας κάνουν χρήση του συγκεκριμένου λογισμικού, αλλά υπάρχουν σοβαρότατες καταγγελίες από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για εκτεταμένη χρήση του.

Το Business Insider επικοινώνησε με 36 εταιρείες που βρίσκονται στη λίστα πελατών της Taigusys για να ρωτήσει εάν χρησιμοποιούν το λογισμικό, αλλά καμία εξ αυτών δεν δέχθηκε να απαντήσει. 

Η Taigusys υποστηρίζει στην ιστοσελίδα της ότι το σύστημα βοηθά να αντιμετωπιστούν «νέες προκλήσεις» και να «ελαχιστοποιηθούν οι διαμάχες», που προκαλούνται από συναισθηματικές και συγκρουσιακές συμπεριφορές. Ένας αλγόριθμος εξετάζει την κάθε κίνηση των μυών του προσώπου, λαμβάνει βιομετρικές ενδείξεις και τις αξιολογεί. 

Τα «καλά» συναισθήματα στο πρόγραμμα αυτό του «Μεγάλου Αδελφού» περιλαμβάνουν την ευτυχία, την έκπληξη και τη συγκίνηση. Τα «κακά» είναι η λύπη, σύγχυση, θυμός, κούραση, αηδία. Παράλληλα ο «Μεγάλος Αδελφός» μπορεί να διακρίνει πόσο συγκεντρωμένος είναι κάποιος στην εργασία, που εκτελεί. 

Να σημειωθεί ότι δεν είναι το μόνο λογισμικό με το οποίο κινεζικές εταιρείες «κατασκοπεύουν» τους εργαζομένους τους. Πολλές αντιδράσεις έχει πυροδοτήσει και το λογισμικό παρακόλουθησης DiSanZhiYan, που σημαίνει το Τρίτο Μάτι. Αυτό παρακολουθεί την κάθε κίνηση του εργαζομένου στο web, αλλά και το εάν μένει αδρανής. Δίνει σε πραγματικό χρόνο εικόνα σχετικά με το τι κοιτάζει ο κάθε υπάλληλος και ειδοποιεί τους εργοδότες όταν ένας εργαζόμενος κοιτάζει βίντεο σε πλατφόρμες streaming ή κοιτάζει αγγελίες ευρέσεως εργασίας. Μέσω του λογισμικού προκύπτουν και εβδομαδιαίες αναφορές «απόδοσης».

Στόχος είναι να παγιωθεί η κουλτούρα του 9-9-6, δηλαδή εργασία 12 ώρες την ημέρα (9 πρωί με 9 το βράδυ), έξι ημέρες την εβδομάδα.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News