Business & Finance Τρίτη 15/06/2021, 21:30
ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ

Λιγότερα μωρά στον κόσμο – Γιατί έχει σημασία

Πώς επιδρά η πανδημία στην επιδείνωση του δημοσιονομικού

Λιγότερα μωρά στον κόσμο – Γιατί έχει σημασία

Οι γεννήσεις μειώνονται με δραματικό ρυθμό σε ολόκληρο τον κόσμο, με την πανδημία του κορωνοϊού να επιταχύνει μία τάση που ήδη προϋπήρχε, αλλά επιταχύνθηκε ακόμη περισσότερο. 

Σε πολλές χώρες, η εξάπλωση της Covid-19 οδήγησε σε σημαντική συρρίκνωση του πληθυσμού, προκαλώντας μείωση στο ποσοστό των γεννήσεων, στο ρεύμα μετανάστευσης και στο προσδόκιμο ζωής. Ομως ακόμη και πριν ξεσπάσει η πανδημία, η αστικοποίηση είχε αρχίσει να επιδρά αρνητικά στην αύξηση του πληθυσμού. 

Είναι ενδεικτικό ότι στα τέλη Μαίου η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι κάθε ζευγάρι θα επιτρέπεται να έχει έως τρία παιδιά, σε μια σημαντική αλλαγή πολιτικής από το όριο των δύο παιδιών που ίσχυε μέχρι πρότινος, ύστερα από την ανακοίνωση στοιχείων που κατέδειξαν δραματική μείωση των γεννήσεων στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου. Η ανακοίνωση αυτή έλαβε χώρα μόλις πέντε χρόνια έπειτα από την εντυπωσιακή αλλαγή της πολιτικής του ενός μόνο παιδιού του 1980. 

Εν τω μεταξύ, το Brookings Institute εκτιμά ότι 300.000 μωρά δεν γεννήθηκαν στις ΗΠΑ ως αποτέλεσμα της οικονομικής ανασφάλειας που σχετίζεται με την πανδημία.

Ο λιγότερος πληθυθσμός μπορεί να αποτελεί θετική έκβαση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όμως για την οικονομία οι επιπτώσεις είναι σοβαρές. Στη δεκαετία του 1960, υπήρχαν έξι εργαζόμενοι για κάθε συνταξιούχο. Σήμερα, η αναλογία είναι τρεις προς έναν και έως το 2035 θα είναι δύο προς έναν. 

Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι θα πρέπει να μάθουμε να περιορίσουμε την εμμονή μας για περισσότερες γεννήσεις με την ανάπτυξη και έτσι να μάθουμε να διαχειριζόμαστε έναν μικρότερο πληθυσμό. Αυτό ακούγεται πολύ ελκυστικό. Αλλά ποιος θα αγοράσει τα πράγματα που πωλούνται στον πλανήτη; Και ποιός θα πληρώσει για την υγειονομική περίθαλψη και τη σύνταξη όταν γερνάμε;

Επειδή σύντομα, η ανθρωπότητα θα είναι λίγο μικρότερη και γηραιότερη από ό,τι είναι σήμερα.

 

Πηγή: WEF

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS