Business & Finance Τρίτη 15/06/2021, 20:50
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Πετρέλαιο: Μπορεί να φθάσει και τα 100 δολάρια το βαρέλι, λένε κορυφαίοι traders

Πετρέλαιο: Μπορεί να φθάσει και τα 100 δολάρια το βαρέλι, λένε κορυφαίοι traders

Στα 100 δολάρια το βαρέλι βλέπουν την τιμή πετρελαίου κορυφαίοι traders της αγοράς πετρελαίου, καθώς επιβραδύνονται οι επενδύσεις στην εν λόγω αγορά προτού ακόμη η ζήτηση κορυφωθεί και προτού οι νέες εναλλακτικές πράσινες μορφές ενέργειας αναπληρώσουν το κενό. 

Στελέχη από τις εταιρείας εμπορίας πετρελαίου Vitol, Glencore και Trafigura, καθώς και από τη Goldman Sachs θεωρούν πολύ μεγάλη πιθανότητα την αναρρίχηση της τιμής αργού στα 100 δολάρια. Ηδη, οι τιμές έχουν εκτιναχθεί στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια μεγαλύτερη των δύο ετών, καταγράφοντας στη σημερινή συνεδρίαση άνοδο άνω του 2%, με τo brent να αγγίζει προς στιγμή τα 74 δολάρια το βαρέλι, που σηματοδοτεί το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2019.

Η πρόβλεψη αυτή λαμβάνει χώρα σε μία περίοδο που επικρατούν έντονες ανησυχίες για αύξηση του πληθωρισμού και των τιμών πολλών εμπορευμάτων, όπως ο χαλκός, εξαιτίας ελλείψεων στην αλυσίδα προσφοράς. 

Ο Τζέρεμι Γουέιρ της Trafigura, ενός από τους μεγαλύτερους ανεξάρτητους ομίλους εμπορίας πετρελαίου, εξηγεί ότι το ζήτημα για το πετρέλαιο δεν είναι τόσο η ζήτηση όσο η προσφορά. «Από τα 15 χρόνια επάρκειας αποθεμάτων, έχουμε κατέβει τώρα στα 10. Επίσης οι κεφαλαιουχικές δαπάνες για την αγορά πετρελαίου θα μειωθούν από τα 400 δισ.δολάρια ετησίως μόλις στα 100 δισ.δολάρια την προσεχή πενταετία. Συνεπώς, το θέμα έγκειται στην προσφορά και αυτό ακριβώς θα ωθήσει σε άνοδο τις τιμές», αναφέρει.

Η τιμή αργού έχει να ξεπεράσει το επίπεδο των 100 δολαρίων το βαρέλι από το 2014, οπότε η μεγάλη αύξηση της προσφοράς από τα σχιστολιθικά κοιτάσματα των ΗΠΑ έβαλε τέλος στον «σούπερ-κύκλο» του πετρελαίου. Η τιμή εκτινάχθηκε από τα περίπου 10 δολάρια το βαρέλι σε άνω των 100 δολαρίων το 2008, κυρίως χάρη στην αυξημένη ζήτηση από την Κίνα και παρέμεινε στα επίπεδα αυτά, με αρκετά σκαμπανεβάσματα, για τα επόμενα έξι χρόνια. 

Ο Μάρκο Ντούμαν, συνιδρυτής της Mercuria, αναμένει ότι η ζήτηση για πετρέλαιο θα ανακάμψει στα προ της πανδημίας επίπεδα και θα φθάσει τα 100 εκατ.βαρέλια ημερησίως έως τα τέλη του έτους.  

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News