Business & Finance Τρίτη 15/06/2021, 16:26
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ε.Ε. – ΗΠΑ: Ανακωχή μετά από 17 χρόνια στη διαμάχη Airbus – Boeing  

Ο ΠΟΕ είχε γνωμοδοτήσει ότι και οι δύο πλευρές είχαν παρανομήσει

Ε.Ε. – ΗΠΑ: Ανακωχή μετά από 17 χρόνια στη διαμάχη Airbus – Boeing  

Μετά από 17 χρόνια διαμάχης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, σχετικά με τις παράνομες επιδοτήσεις σε Airbus και Boeing, οι δύο πλευρές ήρθαν σε συμφωνία ορόσημο, αποφασίζοντας μια πενταετή ανακωχή, διάστημα κατά το οποίο δεν θα ισχύουν οι εκατέρωθεν δασμοί που έχει εφαρμόσει η μία πλευρά στα προϊόντα της άλλης. 

Όπως έκανε γνωστό με δήλωσή της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν, η συνάντηση κορυφής που πραγματοποίησε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ξεκίνησε με μια σημαντική εξέλιξη στην υπόθεση με τα αεροσκάφη. «Αυτή η εξέλιξη ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη σχέση μας, γιατί μετακινούμαστε από τις δικαστικές διαμάχες στη συνεργασία -μετά από 17 χρόνια διενέξεων», αναφέρεται στη δήλωσή της. 

Η Εμπορικός Εκπρόσωπος των ΗΠΑ Κατερίνα Τάι, από τη μεριά της δήλωσε ότι η σημερινή ανακοίνωση, επιλύει μια μακροχρόνια εμπορική διαμάχη στις σχέσεις ΗΠΑ – Ευρώπης.

«Αντί να αντιδικούμε με έναν από τους στενότερους συμμάχους μας, τελικά συμπορευόμαστε ενάντια στην κοινή απειλή», προσέθεσε, με σαφή αναφορά στην Κίνα.

Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση αυτή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου είχε γνωμοδοτήσει ότι και οι δύο πλευρές είχαν παρανομήσει και είχε δώσει το δικαίωμα στις ΗΠΑ να επιβάλουν δασμούς στις εισαγωγές ευρωπαϊκών προϊόντων αξίας 7,5 δισ. δολαρίων και αντίστοιχα στις Βρυξέλλες να δασμολογήσουν τις εισαγωγές αμερικανικών αγαθών αξίας 4 δισ. δολαρίων. 

Η κυβέρνηση Τραμπ προχώρησε με την εφαρμογή των δασμών σε προϊόντα όπως το γαλλικό κρασί και ακολούθησε η Ε.Ε., επιβάλλοντας δασμούς σε προϊόντα όπως οι μηχανές Harley-Davidson και το αμερικανικό μπέρμπον. 

Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον προτίθενται να συμφωνήσουν για να συνεργαστούν στο εμπόριο και στην τεχνολογία, όπως με την κατάρτιση ανταγωνιστικών προτύπων και την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης στο εμπόριο. 

Επί του παρόντος δεν έχει γίνει γνωστό τι θα γίνει με τους δασμούς που είχε επιβάλει η κυβέρνηση Τραμπ στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα, από την Ε.Ε., ένα μέτρο όμως που ισχύει για τις εισαγωγές των βασικών μετάλλων και από άλλες χώρες. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
 
 
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News